Nominace Zlatých glóbů sází na nejistotu, lesbickou lásku a Jobse

Lesbická romance Carol s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou má nejvíce, tedy pět, nominací na Zlaté glóby. V těsném závěsu se ocitlo drama z Wall Street, DiCapriovo zmrtvýchvstání a druhý životopis Stevea Jobse.

Americká love story Carol s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou v hlavních rolích musí být schovaná za zavřenými dveřmi. V Americe na počátku 50. let je totiž lesbická láska považována za zločin. Blanchettová hraje rozvedenou ženu z vyšší společnosti, která se zamiluje do výrazně mladší Theresy, prodavačky na Manhattanu. Jejich vztah však naráží na mužské partnery i společenská pravidla. Režisér Todd Haynes natočil film podle částečně autobiografického románu Patricie Highsmithové Cena soli, který autorka v roce 1952 musela vydat pod pseudonymem. 

S čtyřmi nominacemi Zlaté glóby očekává The Revenant. Scénář napsal podle románu Michaela Punka založeném na skutečném příběhu amerického průzkumníka a lovce kožešin Hugha Glasse. Děj se odehrává na počátku 19. století a vypráví o Glassově souboji s drsnou přírodou poté, co po napadení medvědem zůstává v nehostinné krajině vážně raněný. Hlavní roli svěřil režisér Alejandro González Iñárritu Leonardu DiCapriovi. Pod názvem Zmrtvýchvstání jeho příběh uvidí i čeští diváci od 14. ledna v kinech. 

O týden dřív se dozví, v čem spočívá Sázka na nejistotu, v originále The Big Short. Čtyři nominace na glóbus si režisér Adam McCay vysloužil dramatem z podzimu 2008, kdy vypukl finanční kolaps. Film vznikl podle knižního bestselleru Michaela Lewise. Vypráví o partě kamarádů, kteří hospodářské fiasko předpoví, ale nikdo jim nevěří. Pomocí složitých finančních machinací tak oberou banky o takové peníze, až trh zkolabuje. Z herců se ve snímku představí Christian Bale, Brad Pitt nebo Ryan Gosling. 

Lehce rozpačitý dojem z filmového životopisu zakladatele Applu Stevea Jobse, který před dvěma lety natočil Joshua Michael Stern, napravil letos režisér Danny Boyle. Scenárista Aaron Sorkin biografické drama postavil na půdorysu přelomových prezentací, které nejen Jobsovi změnily život.

O vítězích Zlatých glóbů, jednom z ukazatelů na oscarové výherce, se rozhodne 10. ledna příštího roku.