Bulisovy řachandy a citovky na Štědrý den i na albu

Pocta Jiřímu Bulisovi (zdroj: ČT24)

Písně brněnského skladatele Jiřího Bulise se dočkaly vzkříšení hned dvakrát - nejdříve v podobě alba, následně při scénickém koncertu. Sám skladatel žádnou nahrávku vydat nestihl, zahynul při autonehodě v roce 1993 ve věku 46 let.

Bulisových písní se ujali muzikáloví studenti z brněnské JAMU. Z jeho písní hravých i melancholických - nebo, jak říkal sám jejich autor, řachand a citovek - složili v Divadle na Orlí scénický program s názvem Hodinku na Štědrý den.

„Nejde o příliš velké umění pěvecké techniky, ale spíš o výraz a pocit toho, co chtěl autor sdělit. Je to velmi emotivní,“ svěřil se jeden z účinkujících Marco Salvadori.

Jiří Bulis strávil většinu svého profesního života ve službách brněnských scén. Tvořil hudbu k inscenacím zejména v HaDivadle a Na provázku. Jeho melodie ale doprovází i filmové příběhy, například Dědictví aneb Kurvahošigutntag nebo Sedím na konári a je mi dobre.

„Jeho muzika je úžasně lyrická a písničky tak melodické, že chytají lidi i po tak dlouhé době,“ domnívá se Dada Klementová, která představení se studenty hudebně nastudovala. I proto se rozhodli Bulisovy písně připomenout tak, jak je prezentoval on sám, a při zkouškách vycházeli z jeho nahrávek. V roce 1998 například vyšly Tiché písně, záznam pořízený na Bulisově vánočním večírku.

Hm… Jiří Bulis

Album, které se skladbami Jiřího Bulise vyšlo v říjnu, mělo opačný záměr - skladatelova dcera Lucie oslovila třináct hudebníků a kapel, aby je interpetovali po svém. „Zajímalo mě, jak by pracoval třeba i on sám, kdyby znal současné technologie. Vydáním CD se mohou jeho písně dostat mezi úplně jiné, mladší publikum, které by jinak nemělo šanci je poznat,“ přeje si.

Na desce Hommage à Jiří Bulis najdou posluchači interpretace od kapely Zrní, Bratrů Orffových, dua Dva, skupiny Hm… či OTK. Součástí je také zpěvník.

Brněnské scény si „svého“ skladatele čas od času připomínají, například loni HaDivadlo připravilo „soireé“ s jeho písněmi. V Divadle na Orlí si s jeho tvorbou mohou návštěvníci Hodinku na Štědrý den s jeho písněmi dopřát ještě 10. prosince a pak při reprízách 13. a 15. ledna.