Turnerovu cenu dostalo sdružení Assemble. Za renovaci opuštěného předměstí Liverpoolu

Turnerova cena za renovaci (zdroj: ČT24)

Londýnské architektonické a výtvarné sdružení Assemble je letošním držitelem prestižní Turnerovy ceny. Ocenění určené pro britské výtvarné umělce do 50 let získalo za renovaci a oživení opuštěné oblasti předměstí Liverpoolu Granby Four Streets.

Nezávislé sdružení Assemble působí od roku 2010, loni se mu podle porotců Turnerovy ceny povedlo uskutečnit originální regeneraci bydlení. Díky němu se podařilo zachránit domy na předměstí Liverpoolu, které byly vážně poničeny při pouličních nepokojích v roce 1981. 

Navázalo na dlouhou tradici uměleckých a kolektivních iniciativ, které spočívají v experimentech s uměním, designem a architekturou.
Porota o sdružení Assemble

Obyvatelé ale začali shromažďovat peníze na obnovu objektů, aby je zachránili před demolicí, a o pomoc požádali sdružení Assemble. To začalo s renovací pomocí levných materiálů, současně z keramických klik od dveří a dalších částí domů vytvářelo umělecké předměty, jejichž prodejem získávalo další prostředky. 

  • Je pojmenovaná podle slavného malíře 19. století, uděluje se od roku 1984 britským umělcům do 50 let za mimořádnou prezentaci díla v předchozím roce.
  • Ocenění uděluje galerie Tate Britain, každý druhý rok se ale cena a s ní spojená výstava přesouvá mimo Londýn. Letošní práce jsou do 17. ledna k vidění v Glasgow.
  • Jejím držitelem se loni stal Duncan Campbell. V minulosti ji dostali například Anish Kapoor, Antony Gormley, Damien Hirst či dvojice Gilbert and George.