Komu asi patřila? Národní muzeum leží v knihách

Knihy a jejich majitelé v Národním muzeu (zdroj: ČT24)

Kniha sice na svých stránkách vypoví mnoho příběhů, o svém vlastníkovi toho moc ale neřekne. Národní muzeum proto v Českém muzeu hudby zahájilo výstavu vyprávějící poutavé příběhy a osudy knih, které jim připravili ať už jejich milovníci, či nepřátelé. Až do 6. března 2016 se tak mohou návštěvníci ptát: Komu asi patřila?

Co si do svých knih zapisovali spisovatelé, umělci, politici, učenci, knihovníci či šlechtici, nebo jaké knihy sbírali, co četli, komu knihy věnovali a co obdarovaným do knih napsali? Výstava odpovídá na mnoho otázek. Je rozdělená do osmi částí a prostřednictvím vybraných ukázek s bohatsvím knižních fondů Národního muzea.

Historie naší knihovny sahá do počátků založení Národního muzea v roce 1818 a jejím základem se staly dary knih a přírodnin z majetku jeho zakladatelů a mecenášů. Obsahuje tedy opravdové skvosty a návštěvníci nyní mají jedinečnou příležitost zhlédnout nejen část těchto předmětů, ale seznámit se i s jejich mnohdy významnými majiteli.
Michal Lukeš
Generální ředitel Národního muzea

České muzeum hudby nabízí mnoho unikátů – například knihu hostů bývalého Šramotova mezinárodního restaurantu, Špalíček kramářských tisků s originální vazbou a titulním listem Josefa Váchala nebo knihu, ve které z neznámých příčin uvízla kulka ze střelné zbraně. Jeden z exemplářů patřil dokonce lékaři Janu Jesseniovi a osobně si do ní poznamenal, že ji koupil ve Wittenbergu v roce 1598.

Výstavu otevírá sekce Vlastencům umění milovným se věnuje mecenášství z řad šlechty, kteří položili základy Knihovny Národního muzea. Další části přehlídky se zabývají třeba vztahem žena a kniha, jiné zase veřejnými publikacemi sepsanými politiky nebo vychází z osobních knižních kolekcí vášnivých a poučených bibliofilů.