Sklo není plýtvání Dechem ani štětcem

Výstava ve Ville Pellé (zdroj: ČT24)

V pražské galerii Villa Pellé propojili sklo s malbou – v dílech malířky Anny Neborové a designového studia Dechem, vítězem cen Czech Grand Design za rok 2014.

Kouzlu českého hutně tvarovaného, foukaného a lisovaného skla propadla malířka Anna Neborová už před mnoha lety. Začala ho sbírat a také se stalo námětem jejích maleb. „Bylo jen otázkou času, kdy sklo pronikne na mé obrazy,“ přiznává výtvarnice.  

Na některých obrazech lze rozeznat konkrétní skleněný předmět, třeba ten, který má doma, na jiných zátiších ale Neborová dospěla až k čisté abstrakci. „Přes zjednodušování tvarů jsem došla až k jisté fragmentarizaci, kdy člověk neznalý kontextu už ani nepozná, že jde původně o skleněné vázy a mísy,“ upřesnila.  

Na malířské gesto zareagovalo designové studio Dechem, tedy Michaela Tomišková a Jakub Janďourek. Vytvořili kolekci ručně foukaných objektů Planety – minimalistické geometrické skleněné plastiky vycházejí z barevnosti vystavených obrazů.

„Vznikl tak inspirační generační projekt, kdy z původních retro váziček 60. a 70. let posunem přes moje obrazy vznikly úplně nové, současné objekty, které, doufejme, budou třeba zas inspirací pro někoho dalšího,“ přeje si Anna Neborová.

Propojit sklo s malbou si mohou vyzkoušet i sami návštěvníci 8. prosince v tvůrčí dílně. Výstavou se mohou inspirovat až do konce ledna příštího roku.