Galerie v Litomyšli vystavuje dvojlist z neznámého graduálu

Městská galerie v Litomyšli vystavuje unikátní pergamen, který objevila ve svých sbírkách. Dvojlist z přelomu 15. a 16. století byl součástí neznámé liturgické knihy. Jeho původ teď řeší odborníci. Jasné je zatím jen to, že jeho první strana znázorňuje vánoční zpěvy.

„Nevíme, z jaké knihy pochází. Jsou na něm částečně zachycené vánoční a velikonoční zpěvy,“ upřesnila Zuzana Tomanová z galerie. Dvojlist je prý poměrně zachovalý, neboť byl proveden na pergamenu. Bez odpovědi zatím zůstává otázka, jak se dostal do Litomyšle. Experti hledají souvislosti třeba s místní piaristickou knihovnou, která po zrušení řádové koleje přešla do majetku muzea.

Graduál pravděpodobně patřil do reprezentativní zpěvní knihy, což dokládá barevná, bohatě zdobená ornamentální výzdoba na jeho krajích a především počáteční iniciála s vyobrazením Krista. Podle všeho byl vytržen z její střední části. „Můžeme vidět trůnícího Krista v iluminované iniciále G, kterým začíná celé dvoufólium, tak jak bylo nalezeno a jak je zde vystaveno,“ popisuje historik Vojtěch Večeře.

Graduál zůstane vystavený do 6. ledna (zdroj: ČT24)

Galerie o existenci listů ze zpěvníku ve svých sbírkách věděla. Nebyly však zapsané v evidenčních seznamech a dosud je nikdo nezkoumal.

Dvojlist byl veřejnosti představen o víkendu – návštěvníci si mohli poslechnout i vánoční zpěv, který je na graduálu zaznamenaný. Památka bude vystavena v Domě U Rytířů do 6. ledna, potom se vrátí do depozitářů.