Filmasii obývá filipínský Superman a korejský Žižka

Komu je po chuti Asie, může si od 4. do 9. prosince dopřát ve dvou pražských kinech dvanáct porcí asijské filmografie. Festival asijských filmů Filmasia v letošním ročníku program sestavil ze šesti filipínských a šesti jihokorejských snímků.

Zahájení obstará Čingischán, restaurovaná verze filipínského životopisného dramatu z roku 1950. Přehlídku pak uzavře jeden ze dvou letošních korejských snímků natáčených v České republice. Vnitřní krása je příběhem muže, který se od svých osmnácti probouzí každý den v jiném těle. V hlavní roli této love story se vystřídalo 123 herců.

Ve filipínské šestici mohou diváci zhlédnout také melodrama Sedmdesátá léta o středostavovské rodině a jejím životě v diktátorském režimu. Na konci semdesátek vznikla komiksová Darna, jakási obdoba amerického Supermana.

Korejský výběr se zaměřil na žánrovou filmografii a divácké hity. Tři ze šesti uváděných snímků přilákaly do kin více než 45 milionů diváků, což je číslo blížící se počtu obyvatel Jižní Koreje.

Patří sem příběh z padesátých let Óda na mého otce o dvanáctiletém chlapci, který se při útěku před válkou vlivem okolností musí stát hlavou rodinu. I tento film se natáčel také v českých lokacích. Ještě hlouběji do minulosti míří Admirál. Boj lodního admirála z dynastie Čoson proti japonské invazi v roce 1597 je přirovnatelný k našemu Janu Žižkovi. Trojici divácky úspěšných filmů uzavírá korupční drama Veterán.

Kolekci z Filipín promítá pražské kino Světozor, žánrové hity z Jižní Koreje pak kino Lucerna.