Pokroucená mysl, či tělo? Uhlíř má Střízlivý pohled na věc

V dětství si David Uhlíř nikdy nemaloval. Štětce zůstávaly netknuté, protože mu dětská psycholožka oznámila, že je dysgrafik. V dospělosti se ale rozhodl popřít všechna tvrzení o své neschopnosti a už devět let se věnuje malbě. Pražský Art Point v Gorazdově ulici od soboty oživil jeho zkroucená stvoření na výstavě s názvem Střízlivý pohled na věc v rámci cyklu Mladí a neotřelí.

Uhlíř začal s prvními výtvarnými pokusy až během studií Právnické fakulty ZČU v Plzni. Malíř-samouk se ani později nezačal věnovat uměleckému oboru a v tvorbě pokračoval výtvarným vzděláním nepolíben. Pouze dva poslední roky navštěvuje kurzy kresby figury. „Malování je mou vášní,“ říká.

Rodiče mi říkali, že kreslit neumím a že jsem trochu nešikovný. Tak jsem je poslechl a nic jsem netvořil. Pak jsem si to v dospělosti rozmyslel.
David Uhlíř
Výtvarník

„Mladý nadějný autor David Uhlíř (Dodek) se představí svými velkoformátovými plátny s figurální tématikou, ve kterých je možné spatřit jak vliv expresivních figuralistů, mezi něž se řadí světoznámí tvůrci Egon Schiele, Francis Bacon a další, tak i odraz tovrby českých mistrů ze stáje Nové figurace, jakými byli např. Jiří Načeradský, Franta či Jiří Sopko,“ lákají na výstavu galeristé. 

Čím nedokonalejší, tím lepší

Nejčastějším motivem jeho obrazů jsou zkroucená či jinak propletená lidská těla. „Asi je to tím, že jsem byl dlouho nemocný a mám zkušenost s tím, jaké to je, když se člověk ve vlastním těle necítí kvůli bolesti dobře,“ uvedl. Umělce zajímá propojení mysli a těla či svázanost s vlastní nedokonalou tělesnou schránkou.

Plátna vznikají někdy bez rozmyslu, jindy je má pečlivě promyšlená a ke spontánnosti mají daleko. V obrazech prezentuje také vliv zkušenosti se změněnými stavy vědomí. Název výstavy Střízlivý pohled na svět je v téhle souvislosti proto tak trochu ironický vtip.
Naposledy vystavoval v prostorách Klubovny 2. patra v Dlouhé ulici. Aktuální výstava v Art Pointu skončí 5. ledna příštího roku.