Kalendář Pirelli zariskoval. Supermodelky vystřídala přirozenost

Kalendář Pirelli mění tvář (zdroj: ČT24)

Vyzývavá ženská nahota byla vždy signifikantním znakem kalendáře Pirelli. Exotické destinace, smyslně pootevřená ústa, nenápadně sklouznuté ramínko… to vše už je minulostí. Fotografka Annie Liebovitz se do toho obula a edice pro rok 2016 tak zobrazuje ženy, které prý určují podobu dnešního světa a mnohdy v nelichotivých situacích.

Jedná se o revoluci v editorské linii slavného kalendáře. Málokdo by odhadl, že místo odvážných aktů supermodelek se na stránkách objeví výjimečné ženy různých profesí, které se nebojí ukázat své tělo se všemi nedokonalostmi. A někdy ani to ne.

Risk je zisk

Snímky jsou jednoduché a přímočaré. Vyniká síla a přirozenost. Autorka ženy oslavuje pro jejich myšlenkové hodnoty a životní vášeň. Rok 2016 tak patří třeba Yoko Ono, Patti Smith, Amy Schumer nebo Sereně Williams. „Je to o různorodosti žen a o tom, kým jsme. Jsem na to velmi pyšná,“ uvedla proslulá fotografka.

Jenže mnohým se záměr nelíbí a raději by se drželi tradiční, více „nahé“ verze. Internet tak zaplavilo spousta nesouhlasných komentářů. Annie Liebovitz se hájí tím, že jí lidé z Pirelli dali svobodu. „Řekli: Chceme to udělat jinak,“ tlumočila jejich slova. Další část veřejnosti však její tvorbu hájí a chválí Pirelli za změnu a za zachycení krásy reálných žen. 

Letošní limitovaná edice vybočuje i svým formátem. Ke společenské elitě, významným zákazníkům společnosti nebo hlavám států poputuje kniha exkluzivních portrétů.