Poprvé v Brně a hned odpad. Ekofilm odráží klimatickou konferenci

Brno hltá ekologii na plátně. Od 3. do 5. prosince se v jihomoravské metropoli vůbec poprvé koná 41. ročník festivalu Ekofilm. Jeho hlavní letošní téma? Odpad. Na diváky čeká 90 snímků z celého světa a dvacítka doprovodních akcí. Podle organizátorů reflektuje přehlídka aktuální klimatickou konferenci v Paříži.

Konference OSN o klimatu si klade za cíl omezit globální oteplování planety. A právě klimatické změny budou odrážet snímky, které se objeví jak v soutěžní sekci Ekofilmu, tak mimo ni. Jsou mezi nimi například snímky Moudrost k přežití (klimatická změna, kapitalismus & komunita), Plováky, Antropoložky, Radikální přátelé či Arktické tání.

Zahajovací Recyklovaný orchestr uvede osobně Jiří Stivín. „Dokument vypráví o paraguayské hudební skupině Recycled Orchestra of Cateura (Recyklovaný orchestr z Cateury) tvořené dětmi, které žijí v sousedství jedné z největších jihoamerických skládek,“ popisuje festival. 

Pestrost zaručí nová dramaturgie

Vstup na jakoukoliv projekci je zadarmo, příchozí si na pokladně pouze musí vyzvednout vstupenky. Promítat se bude v sálech Bakala, v Místodržitelském paláci, v kině Art a Scala. V posledním jmenovaném místě se 5. prosince ve světové premiéře promítne snímek Plastic In My Water (Plast v mé vodě). Na něj bude večer navazovat slavnostní galavečer s předáním cen nejlepším filmům a autorům.

V Brně se rozjíždí festival Ekofilm (zdroj: ČT24)

Zájem o akci, kterou zaštítilo ministerstvo životního prostředí, byl mezi tvůrci vysoký. Přihlásilo se celkem 180 snímků, porota z nich vybrala nakonec 50 a právě ty se zúčastní boje o nejlepší film. Dalších 40 snímků se klání vyhne.

Ekofilm se chlubí zcela novou dramaturgií, pomocí níž se chce vyšvihnout mezi elitu festivalů s podobnou tématikou. Mezi pozvanými nejsou letos jen tvůrci, ale také zahraniční experti, vědci nebo profesoři. „Máme nakročeno k tomu, aby výsledek oslovil náročné brněnské publikum,“ uvedl ředitel programu Jiří Králík.