Po přivonění k růži z Algernonu stoupá v Olomouci IQ

Růže pro Algernon (zdroj: ČT24)

Mladík s IQ 68 má sen: stát se chytrým. Jenže jak na to? Řešením je jedině operace. Úspěšná sci-fi povídka Daniela Keyese Růže pro Algernon přechází v olomouckém Divadle Tramtarie v jevištní realitu. Divadlo kus popisuje jako „dojemný příběh o nekonečné touze člověka překonat sama sebe, ale i o tom, co všechno potřebujeme k tomu, abychom byli alespoň na pár chvil v životě šťastní.“ Hra měla premiéru 2. prosince.

Postavu Charlieho Gordona hraje Václav Stojan, režii si vzal na starost Vladislav Kracík. Dvacet stránek původní povídky přetvořil v dvouhodinové představení. Keyese vydal Růži pro Algernon v roce 1960. Ihned přišly desítky překladů. Text získal cenu Hugo za nejlepší americkou povídku v žánru sci-fi a fantasy.

Růže pro Algernon se na divadle neobjevuje poprvé, existují už i její muzikálové nebo rozhlasové verze. Po Kabaretu nahatý Shakespeare je představení druhou novou inscenací olomoucké scény.

Promyšlené multifunkční kulisy i kostýmy jsou základem všech her Divadla Tramtarie. V příběhu hrají svou vlastní roli. „Naše jeviště má čtyřikrát šest metrů, a tak jsme zvyklí přemýšlet. Snažíme se diváka překvapovat a i osvěžovat sami sebe,“ pronesl režisér Kracík.

Vydáno pod