Diváci okny nakouknou na Smetanovu Hubičku

Desítky starých oken jako symbol až bulvární pozornosti, kterou vesničané věnují zamilované dvojici. V takových kulisách teď zkouší operní soubor Národního divadla Brno inscenaci Hubička. Jednu z nejhranějších oper Bedřicha Smetany divadlo propaguje i pomocí videa, v němž se hubičkují lidé na ulici.

Lásku tvrdohlavé Vendulky a Lukáše málem zhatila hádka o předmanželský polibek. Lukáš si totiž svou dávnou lásku namlouvá poté, co jeho předchozí manželka zemře.

„Vendulka se musí smířit s tím, že aby byla šťastná, musel zemřít někdo jiný. Proto s hubičkou otálí, nechce Lukášovi dát hned všechno,“ řekla režisérka Linda Keprtová, která základní dramatický konflikt spatřuje především ve Vendulčině nitru.

Příběh komplikované lásky se prý skutečně odehrál v jedné vsi v Podještědí. Libreto napsala Eliška Krásnohorská podle stejnojmenné povídky Karolíny Světlé. Jedno z nejklasičtějších děl české opery slibuje Národní divadlo Brno podat v nové, svěží verzi.

Okno do duše

Scénu navrhla Eva Jiřikovská, která příběh zasadila do kulis sestavených z desítek starých oken. Ta na jevišti tvoří celé domy. Scénografka okna sháněla po bazarech i sběrnách. „Šla jsem na tu scénografii spíše dokumentárním pohledem. Chtěla jsem, aby tam byl duch jakési dávné dědiny. A z těchto starých oken jsem seskládala vlastně takové panelové domy na dědině,“ popsala Jiřikovská.

Prostřednictvím kostýmů a rekvizit se představení vrací nikoli do Smetanovy doby, ale spíš do 20. a 30. let minulého století.

Scénografka Eva Jiřikovská o kulisách Hubičky (zdroj: ČT24)

Bedřich Smetana zpočátku s kompozicí váhal, pochyboval o dramatických možnostech námětu. Nakonec se nechal přesvědčit a dnes patří Hubička po Prodané nevěstě k jeho nejhranějším operám. Dílo je plné poutavých melodií, a to i přesto, že je psal Smetana po ztrátě sluchu a v době, kdy prožíval tragické okamžiky svého života.

Premiéra v pražském Prozatímním divadle roku 1876 slavila velký úspěch a opera se záhy rozletěla po celé zemi. Nové brněnské nastudování má premiéru 4. prosince v Janáčkově divadle.