Hvězdné války sbírají sílu, fanoušci sbírají Hvězdné války

Star Wars pro sběratele (zdroj: ČT24)

Filmoví fanoušci vyhlížejí sedmou epizodu Hvězdných válek, které v kinech vypuknou za zhruba dva týdny. Sběratelé do té doby ještě stihnou obohatit své sbírky o předměty spojené se staršími filmy hvězdné ságy.

Britská aukční síň Vectis, zaměřená na sběratelské hračky, má pro zájemce připraveny stovky předmětů. Spojení se známými sci-fi příběhy jejich cenu zvedá až na statisíce korun.

„Nejsou to jenom hračky. Ve skutečnosti jsou jako styl života, určitá kultura. Lidé na některé kousky koukají jako na umělecká díla - mají je doma vystavené v plastových vitrínách na nejlepších místech,“ vysvětlila Kathy Taylorová, odbornice na Star Wars z této aukční síně.

Nejdražší jsou rarity

Nejcennější jsou rarity, do astronomické výše roste například cena náboje, jímž měla střílet figurka Bobby Fetta, nakonec se ale vůbec nezačal vyrábět. „Původně ho měli vyrábět se zbraní, která by střílela rakety. Nikdy k tomu ale nedošlo, protože vzniklo podezření, že by náboj mohly děti snadno spolknout. Sběratelé po tomto prototypu přímo šílí,“ potvrzuje Kathy Taylorové. Pořídit si ho mohou za 40 tisíc korun. 

Ceněnými sběratelskými kousky jsou ale dnes i všechny figurky, včetně těch, které se v sedmesátých letech vyráběly sériově a stály pár korun. Na své nové majitele budou čekat ve Vectic při aukci 8. prosince. Filmové pokračová Star Wars s podtitulem Síla se probouzí do kin dorazí o deset dní později.