Polské diváky táhne bitva v Iráku

Polské drama Karbala přilákalo v domovském Polsku do kin už téměř půl milionu diváků. Snímek Krzysztofa Lukaszewicze připomíná jednu z nejdramatičtějších polských bitev v Iráku v roce 2004.

Název filmu - Karbala - je i názvem iráckého města, kde se odehrál skutečný příběh zhruba čtyřiceti polských vojáků. Čtyři dny se na tamní radnici bránili obklíčení radikálních islamistů.

„Doposud se o těchto tématech v Polsku mluvilo velmi málo,“ vidí herec Michal Žurawski zásluhy filmu i v informování o polských vojenských misích. Karbala ale není jen hold účastníkům bitvy, jejíž průběh není polské veřejnosti příliš známý, popisuje i dilemata, která vojáci v zahraničí zažívají a která si přivážejí domů. 

V polských kinech je snímek Karbala úspěšný. Podle kritiků může přitáhnout až milion diváků a dorovnat tak domácí hity jako životopisný snímek Bohové o Zbigniewu Religovi, který v Polsku provedl první zdařilou transplantaci srdce, nebo Město 44, jež je příběhem mladých lidí za Varšavského povstání během druhé světové války.

11 minut na Oscara

Do oscarového klání Polsko ale vyslalo jiný snímek - experiment téměř osmdesátiletého režiséra Jerzyho Skolimowského. Thriller 11 minut se zhlédl v amerických předlohách - uprostřed letní Varšavy se v něm křižují náhodně osudy několika postav, které řeší tajné sny i skrytá zranění.

Zda 11 minut bude stačit na loňské drama Ida, které Oscara pro nejlepší zahraniční film získalo, bude jasnější 14. ledna, kdy se vyhlašují nominace. Zlaté sošky 88. ročníku se vítězům budou předávat 28. února 2016 v Los Angeles.

Úspěšné polské filmy (zdroj: ČT24)