Sýýýr, bratře! Čs. legionáře oslavují skrze fotografii i film

Pocta "bratrům" legionářům (zdroj: ČT24)

Legionáři se zcela vážně titulovali „bratře“. Pokud někdo z nich z jakýchkoliv důvodů právo na toto oslovení ztratil, byl to ten nejhorší trest. Jak tedy oslavit samotné legionáře, když ne kalendářem s fotografiemi skutečných bratrů z řad známých osobností stylizovaných právě do podoby těchto vojáků? Legiokalendář navíc podporuje vznik hraného filmu o československých legionářích v Rusku, který vzdá hold jejich hrdinství.

Na tuctu snímků pózovali třeba Václav a Saša Rašilovovi, Jiří a Lukáš Langmajerovi, Adam a David Krausovi nebo Marek, Kryštof a David Ebenovi. Nechybí ale ani Matěj a Kryštof Hádkovi a mnoho dalších.  

Hrdinové ze Sibiře na plátně

Sibiřskou anabázi 60 tisíc československých legionářů připomene hraný celovečerní film. Tvůrci už dopisují scénář, režisérem snímku je Petr Nikolaev.  

„Jako malý kluk jsem si hrával s dědečkovou šavlí. Jeho samotného jsem nepoznal – byl popraven za heydrichiády. Až později jsem se dozvěděl, že byl legionářem. S přibývajícím věkem na něj stále víc myslím,“ uvedl Nikolaev. Jeho práci diváci v kině uvidí za dva roky, kdy uplyne sto let od bitvy u Zborova. Podle režiséra je výročí poslední příležitost, jak legionáře důstojně připomenout.

Poslali je na ruskou frontu bojovat za rakouského císaře. Oni namísto toho ovládli transsibiřskou magistrálu a uhranuli svět. Českoslovenští legionáři. O nich natočíme náš film.
Petr Nikolaev

Osudy těch, díky nimž vzniklo Československo, připomíná věrná replika legionářského vlaku, který od letošního května křižuje republiku. Vidělo ho už přes 100 tisíc lidí. Legiovlak právě teď stojí v muzeu dopravy v Bratislavě, příští týden přejede do Slavkova u Brna na výročí bitvy tří císařů a na koleje po celém Česku i Slovensku znovu vyrazí v roce 2016.