Kino Lucerna je vzhůru nohama z australského filmu

Jak to chodí u protinožců? Konkrétně jejich filmovou stopu od čtvrtka sleduje pražské kino Lucerna, které hostí druhý ročník Australského filmového festivalu Aussie Film Fest. Na ojedinělé evropské přehlídce nebudou do neděle 29. listopadu chybět australské hity bodující na festivalech i v tamních kinech.

Na své si přijdou všichni, slibují pořadatelé. Přichystali arzenál nových, starších, celovečerních i krátkých filmů. Je libo dokument, hraný či animovaný snímek? Aussie Film Fest nabízí kinematografický mix čtyřiadvaceti kousků exotického kontinentu.

Zahajovací film Poslední taxi do Darwinu spolu s Dcerou patří k čerstvým novinkám, které do Prahy přicestují krátce po své mezinárodní premiéře na festivalech v Benátkách a Torontu v září letošního roku.

Jednou z exkluzivit programu je pak uvedení nejlepšího australského televizního seriálu Kód, který v lednu získal cenu za nejlepší TV drama roku 2014. Šestihodinový seriál v sobě míchá zločin a jeho průniky do nejvyšší politiky, hackerství, ovlivňování veřejnosti médii i marketingovými poradci, ale nechybí v něm ani láska a úchvatná australská příroda.

„Austrálie v poslední době točí velmi dobré televizní seriály jeden za druhým. Uvedením Kódu reagujeme na změny v současném audiovizuálním průmyslu, kdy nabývá na síle televizní produkce,“ říká ředitelka festivalu Martina Vacková.

Od 19. listopadu akci doprovází výstava velkoformátových fotografií Úchvatná australská příroda. V rámci festivalu proběhne také přednáška na téma Prezentace australské kinematografie se zaměřením na celovečerní filmy od roku 2000. Příchozí se dozvědí, s jakými problémy se potýkají tamní filmaři a jak je to na jihu s financováním filmařské tvorby.