Ta pravá Amerika je v kultuře. Obama udělil Medaile svobody

Co dělá Ameriku Amerikou? Režisér Steven Spielberg, pěvkyně Gloria Estefanová nebo Barbra Streisandová. Ti a dalších čtrnáct osobností se radují z nejvyššího amerického vyznamenání – Medaile svobody, kterou jim předal prezident Barack Obama. Bílý dům tak oceňuje osobnosti veřejného života, kultury a sportu.

Že Spielberg patří k nejúspěšnějším režisérům světa, není žádné tajemství. Reputaci si vysloužil díky filmům jako E.T.Mimozemšťan, Čelisti, Jurský park nebo Schindlerův seznam. Jeho tvorba podle prezidentského úřadu splňuje všechny atributy, díky nimž jsou Spojené státy tím, čím jsou.

Stevenovy filmy se vyznačují silnou vírou v humanitu. Právě tato víra ho vedla i k založení nadace Šoa a k podpoře obětí genocidy v různých částech světa. Jeho příběh spoluutvářel Ameriku a jeho hodnoty spoluutvářely dnešní svět.
Barack Obama

Mezi dalšími oceněnými byla třeba zpěvačka Barbra Streisandová. Aktivně podporuje práva sexuálních menšin, z vlastních výdělků věnovala miliony dolarů na ekologii, zdravotnický výzkum a podporu umění. A už půl století patří mezi oblíbené postavy showbusinessu. „Ve svém prvním broadwayském představení vystoupila ve čtrnácti letech, a od té doby dodnes vystupuje na pódium s jistotou, že zahraje jakoukoliv roli,“ pronesl na její adresu Obama.

Hlava státu složila poklonu i kubánsko-americké pěvkyni Glorii Estefanové, baseballistovi Williemu Mayseovi nebo hudebnímu skladateli Stephenu Sondheimovi. Ti všichni prý stojí v základech kultury Spojených států.