Režisér Arnaud Desplechin v Česku zanechal Tři vzpomínky

Festival francouzského filmu přivítal režiséra Arnauda Desplechina. Tvůrce, kterého poroty v Cannes opakovaně nominovaly na Zlatou palmu, v předpremiéře představil svou novinku Tři vzpomínky. Do kin vstoupí romantický příběh o lásce a paměti 3. prosince.

Arnaud Desplechin se proslavil coby mistr komorních psychologických dramat, která koření vtipem a jemnou ironií. Má za sebou oceňované snímky jako Učená pře aneb můj pohlavní život, Esther Kahn, Králové a královna, Vánoční příběh nebo Jimmy P.

Malý svět jedné rodiny

Tři vzpomínky přinášejí romantický příběh z období dospívání. Do hlavní role Desplechin obsadil oblíbeného francouzského herce Mathieua Amalrica. Ztvárňuje Paula, který vzpomíná na zjitřené dny svého mládí. Mladé milence hrají Quentin Dolmaire a Lou Roy-Lecollinet.

Arnaud Desplechin: Točím spíše pohádky (zdroj: ČT24)

„Film představuje tak trochu antropologickou studii mladých lidí ve Francii na konci osmdesátých let. Točí se kolem pádu Berlínské zdi a toho, jaký měl vliv na lidi. Sleduje malý svět jedné rodiny. Drží si odstup podobně, jako kdyby život ve Francii sledovali třeba obyvatelé nějaké africké země,“ říká Desplechin pro Události v kultuře.

Hlavní hrdina studuje antropologii a chce odjet pracovat právě do Afriky, ale náhoda ho zavede do Sovětského svazu. „Vyprávím nejen o jeho povolání, ale také přímo podávám určitý antropologický pohled na jeho vlastní rodinu, na lidi, kteří ho celou dobu obklopují, do nichž se zamilovává. Odráží se tam atmosféra celé francouzské společnosti osmdesátých let,“ pokračuje režisér.

Pařížské atentáty změnily můj život

Desplechin tvrdí, že točí spíše pohádky než realistické snímky, přesto se nedávné teroristické útoky jistě projeví v jeho tvorbě, uvedl pro Události v kultuře: „Pařížské atentáty ovlivní můj film, protože zcela změnily můj život. Můj příští film rozhodně nebude stejný.“

„Nemyslím tím, že bych zcela změnil žánr. Je nutné, aby dál vznikaly zábavné filmy, aby pojednávaly o realitě, byly jejím odrazem. Zachytit vážnou věc odlehčeným způsobem tak, aby se dotkla diváka, je samo o sobě ušlechtilé,“ uvažuje Arnaud Desplechin

Osmnáctý Festival francouzského filmu začal v Praze (18.–25. 11.), postupně se přidalo Brno (19.–25. 11.), České Budějovice (19.–25. 11.), Ostrava (19.–25. 11.) a Hradec Králové (23.–29. 11.).