Gangster Ka v Africe dostane, co si zaslouží

V kinech se tento týden uzavře osud Gangstera Ka - druhým a závěrečným dílem českého snímku, inspirovaného osudy kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře. Káčko v něm utíká do Afriky a stává se obávaným mafiánem.

Drama v režii a podle scénáře Jana Pachla vzniklo podle námětu Jaroslava Kmenty, autora knihy Padrino Krejčíř. „Afričan je, řekl bych, ještě více autentický než první film,“ odpověděl Pachl na otázku, jak moc se fiktivní příběh blíží skutečnému Krejčířovu osudu. „Při psaní scénáře přišel Jaroslav Kmenta do kontaktu s přímými účastníky Krejčířovy činnosti v JAR. Nevím, jak se mu to podařilo, ale díky nim se nám povedlo dokreslit obraz toho, co se tam ve skutečnosti dělo.“ 

Pachl: Organizovaný zločin u nás je poměrně primitivní

Hlavní postavou je gangster Radim Kraviec, přezdívaný Káčko, který zbohatl díky podvodům a obchodům na hraně zákona. Policie je mu ale v patách, a proto je nucen uprchnout do Afriky, kde obratně zakládá nové sítě. V této chvíli začíná druhý díl Gangstera Ka s podtitulem Afričan. 

„Díky předloze Jaroslava Kmenty jsem si udělal docela detailní představu o tom, jak organizovaný zločin funguje. Zarazilo mě, že zločinecké mechanismy u nás jsou poměrně primitivní, gangsteři dost často uvažují selským rozumem, než sahají po zbraních, a často hraje roli drzost,“ popisuje Pachl. 

Při změně bydliště se tedy Káčko zas přiučí něčemu novému. Stává se z něj obávaný mafián, obchoduje s drogami, zaplétá se do série vražd. „Hlavní protagonista skončí v rukách zákona, jak by to i v reálném životě mělo být,“ přislíbil ale režisér. 

Příběh Gangstera Ka vrcholí událostmi, které si Češi pamatují i ze zpráv. Ve filmovém dramatu s Hynkem Čermákem v hlavní roli si je připomenou od 26. listopadu. Že by se v dějové lince ztratili, se podle Pachla nemusí bát, oba díly fungují i jako samostatné filmy.