Jsem takový zvídavý stařík, říká Karel Šíp. Všechnopárty slaví 10 let

Oblíbený pořad České televize Všechnopárty slaví desáté narozeniny. Poprvé se talk show Karla Šípa objevila na obrazovkách 24. listopadu 2005. Od té doby se v pražském Divadle Semafor, kde se pořad od samého počátku natáčí, v celkem 418 dílech objevilo 1204 hostů. Zhlédnout všechny dosud odvysílané díly by zabralo téměř 300 hodin, tedy více než 12 dní. Jubileum letos neslaví jen Všechnopárty, ale také sám Karel Šíp, který prvního června oslavil sedmdesátiny.

„Vím, že skladba diváků je velmi pestrá. Takže se snažím být naprosto srozumitelný. To znamená, že kladu nezasvěcené otázky. Já o hostech dopředu nic nevím. Jsem, jak s oblibou říkám, takový zvídavý stařík a záměrně jdu k jednoduchosti, aby se v tom diváci neztratili, aby se něco dověděli a aby to nepřepnuli,“ říká moderátor Karel Šíp.

První díl byl odvážný

Díky Všechnopárty Karel Šíp pravidelně sbírá zrcadélka v anketě popularity TýTý. Loni i předloni zabodoval hned dvakrát, jako Osobnost televizní zábavy i za Pořad roku. Historicky nejsledovanějším dílem talk show byl silvestrovský speciál v roce 2011, který sledovalo více než dva miliony diváků. Odvysílané díly jsou ke zhlédnutí v iVysílání.

Karel Šíp: Jsem takový zvídavý stařík (zdroj: ČT24)

Talk show Všechnopárty se začala natáčet a vysílat v roce 2005. Hosty prvního vydání byli Karel Nešpor, Miroslav Etzler a Roman Skamene. „Na první díl si samozřejmě pamatuji. Několik let jsme dodržovali, že hosté byli zváni k jednomu tématu. První díl byl velmi odvážný, protože téma bylo alkohol a vztah k němu,“ vypráví Karel Šíp.

Uhranutý Semaforem

Karel Šíp se narodil 1. června 1945 v Praze. Po studiu na střední filmové škole v Čimelicích začal pracovat v Československé televizi jako produkční pořadu Vlaštovka a působil tam v letech 1963 až 1973. „Být produkčním v televizi zkrátka znamenalo kariéru textaře: přede mnou tam totiž byl Jiří Štaidl a po mně Ondřej Suchý,“ komentoval to.

V roce 1971 založil Šíp skupinu Faraon, kde hrál na baskytaru. Jejím zpěvákem byl Jiří Schelinger a Šíp se skutečně stal textařem. Byl totiž uhranutý Semaforem a jejich texty. Jenže Schelingera mu sebral František Ringo Čech a Šíp tehdy adekvátní náhradu nesehnal. Kapelu proto rozpustil a baskytaru pověsil na hřebík.

V letech 1978 až 1987 uváděl spolu s Jaroslavem Uhlířem televizní pořad Hitšaráda. Poté moderoval především pořady na TV Nova, třeba Horoskopičiny, Skopičiny a Rozjezdy pro hvězdy. Pak zazářil na České televizi ve Všechnopárty.