„Každý by potřeboval Saturnina.“ V Brně divákům zaswinguje

Nejtrestuhodnější formou roztržitosti je, když se lidé zapomínají radovat ze života, říkal Zdeněk Jirotka, autor legendárního románu Saturnin. Příběh svérázného sluhy si teď poprvé vypůjčilo i brněnské Národní divadlo. Vedle pro knihu typického chytrého humoru divákům nabídne i nádech prvorepublikové atmosféry v podobě swingových melodií.

Jirotka napsal Saturnina v roce 1942, zjevně se při tom inspiroval anglickou humoristickou literaturou. Kniha prodchnutá nostalgií po první republice si dodnes uchovává čtenářskou přízeň. Novou vlnu popularity jí v roce 1994 přinesl film a televizní seriál s Oldřichem Víznerem v titulní roli.

„Myslím, že každý z nás má někdy chvíle, kdy by potřeboval svého Saturnina, aby za něj řekl zjevnou pravdu s takovým klidem a nadsázkou, že zároveň urazí i pobaví,“ domnívá se režisér brněnské inscenace Jakub Nvota. „Je to útěk do doby, kdy bylo všechno pěkné, lidi se k sobě chovali slušně. I když to asi není historicky přesné, ale ta kniha to tak nabízí," dodal představitel Saturnina Martin Siničák.

Autory brněnské dramatizace jsou Martin Vačkář a Ondřej Havelka. Druhý z nich si zahrál vypravěče ve známé filmové adaptaci Jirotkova románu. Tvůrci se ale nechtěli nechat spoutat popularitou knižního a filmového Saturnina. „Snažil jsem se nikoho nekopírovat,“ ujišťuje diváky Siničák.

Bez komentáře: Saturnin v Národním divadle Brno (zdroj: ČT24)

Divadelníci slibují publiku nejen inteligentní humor, ale i swingovou rodinnou grotesku ve výpravných kulisách. Na jevišti bude po celou dobu živá kapela Melody Gentlemen. „Hrají staré šlágry, které v sobě nesou pocit té doby. Mají v sobě nostalgii a půvab a zachycují atmosféru Jirotkova románu," dodal Nvota.

Věrný sluha Saturnin, ale také teta Kateřina, Milouš nebo ironický pozorovatel doktor Vlach zaswingují v Mahenově divadle poprvé 27. listopadu.