Na festivalu francouzského filmu za vším hledej ženu – a muže

Padesát sedm snímků v pěti českých městech přispěje ve druhé polovině listopadu k lepšímu poznání francouzského filmu. Osmnáctý ročník festivalu dal především přednost ženám – a jejich vztahům s muži. Program ovlivní aktuální dění ve Francii.

Zahájení, plánované na středu 18. listopadu, se uskuteční ve vší důstojnosti vzhledem k tragickým pátečním událostem v Paříži a současné situaci ve Francii, přislíbili organizátoři. Zahajovací projekce se ponese v pietním duchu.

Na úvod v pražském kině Lucerna zvolil festival Rodinku Bélierových, jejíž všichni členové jsou hluchoněmí – až na šestnáctiletou Paulu, která se ocitne před rozhodnutím, jestli svou rodinu, jež je na ní závislá, opustit a vydat se za svým snem. O zakončení hlavní, pražské části se 25. listopadu postará komediální Zbrusu nový zákon režiséra Jaco van Dormaela, který divákům nabourá představy o Bohu a jeho potomcích. 

Zbrusu nový zákon patří mezi dvanáctku předpremiérových titulů, které se francouzská přehlídka chystá uvést. Uveden byl na letošním festivalu v Cannes, stejně jako nový snímek Arnauda Desplechina Tři vzpomínky, milostný příběh z dospívání v období studené války. K dvanáctce „vyvolených“ patří také třeba animovaný film Marka Osborna o Malém princi.

Ve Výběru filmové kritiky mají diváci možnost seznámit se s tituly, které nejsou na cestě do české distribuce, ale setkaly se s ohlasem na zahraničních festivalech. Sekce ELLE(S) pak věnuje pozornost ženským ikonám francouzské kinematografie. Ve filmech jako Paraplíčka ze Cherbourgu, Jules a Jim, Konečně neděle nebo Bláznivý Petříček připomene francouzské filmové hvězdy: Brigitte Bardotovou, Catherine Deneuveovou či Isabelle Huppertovou. 

Ženy na plátně vyváží muži na plakátě – šedesát dva plakátů v galerii Francouzského institutu skládají až do 5. ledna hold mužským filmovým ikonám.

Pohrdání / Brigitte Bardotová
Zdroj: Festival francouzského filmu

Kdo francouzské filmy z loňského a letošního roku v českých kinech propásl, bude mít znovu příležitost je zhlédnout na festivalu. Kupříkladu drama o srílanském přistěhovalci Dheepan od režiséra Jacquese Audiarda, který za něj získal Zlatou palmu v Cannes, nebo romantické drama Můj král s Vincentem Casselem. Na programu se i letos objeví také večer krátkých filmů.

Osmnáctý Festival francouzského filmu začíná v Praze (18.–25. 11.), postupně se přidá Brno (19.–25. 11.), České Budějovice (19.–25. 11.), Ostrava (19.–25. 11.) a Hradec Králové (23.–29. 11.).