„Je to jízda!“ Česká filharmonie objevuje mladé dirigenty

Česká filharmonie objevuje dirigenty (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie začala s Objevy. V aktuální sezoně bude orchestr postupně dirigovat čtveřice mladých talentů. Program všech koncertů bude podobný: operní předehra, skladba pro sólový nástroj a jedna z Beethovenových symfonií. Jako první objev se představil venezuelský dirigent Rafael Payare.

 „Když máte před sebou skupinu lidí, kteří jsou zvyklí dělat tu nejlepší hudbu, je to prostě úžasné. Je to jako jízda!“ nezalekl se Payre spolupráce s předním českým orchestrem. Pětatřicetiletý dirigent do programu zařadil Beethovenovu třetí symfonii, předehru k Rossiniho opeře Straka zlodějka a Mozartův fagotový koncert s fagotistou filharmonie Jaroslavem Kubitou.

„Je naprosto úžasný, líbí se mi jeho temperament, který ale není neovladatelný. A jeho pozitivní energie se nevidí zas tak často,“ zhodnotil Kubita, jak si venezuelský dirigent poradil s velkým orchestrem.

Hudba v krvi

Rafael Payere pochází z nemuzikantské rodiny. K hudbě se dostal až ve čtrnácti letech, svou vášeň odhalil díky venezuelskému hudebně-vzdělávacímu programu El Sistema. Program se snaží zpřístupnit hudbu a vzdělání všem dětem. Pomáhají velké symfonické orchestry i slavní muzikanti, učil se tu třeba dirigent Gustavo Dudamel. 

„Hudba se vám dostane do krve a už vás nikdy nepustí,“ říká Payare o „následcích“ svých studií. Za svou dosavadní kariéru dirigoval všechny význačné orchestry ve Venezuele, má za sebou debut s Vídeňskou filharmonií či Lodnýnským symfonickým orchestrem. Od loňského roku působí jako šéfdirigent orchestru v Ulsteru.

Česká filharmonie
Zdroj: Česká filharmonie/Václav Jirásek

Za dirigentským pultíkem Českého filharmonie ho v cyklu Objevy vystřídají do konce sezony ještě tři další talenty: Alexander Shelley z Velké Británie, Lahav Shani z Izraele a Cristian Macelaru, dirigent rumunského původu nyní žijící v USA.