Spielberg odhalil v Evropě Most špionů

Nový film Stevena Spielberga má za sebou evropskou premiéru. Most špionů je příběhem amerického právníka, který zachrání ruského špiona před trestem smrti. Drama osobně představil v Berlíně herec Tom Hanks, v českých kinech se snímek objeví 3. prosince.

„Je to film o hlídané a neznámé historii, která je tak přesvědčivá a dramatická. Ukazuje, co může zásadový, morální, etický člověk způsobit, když se postaví za svého klienta a poskytne mu ochranu, která mu podle našich zákonů náleží,“ nastínil režisér Spielberg.

Rok 1957, studená válka rozděluje svět na Východ a Západ, když FBI zatkne v New Yorku žijícího ruského špiona Rudolfa Abela (Mark Rylance). Americká vláda osloví právníka Jamese Donovana (Tom Hanks), aby agenta zastupoval. Svou vášnivou obhajobou jej zachrání před trestem smrti. Situaci ale zkomplikuje zajetí amerického pilota Sovětským svazem. Aby nevyzradil tajné informace, chtějí ho Spojené státy okamžitě vyměnit za Abela, výměnu má dojednat Donovan.

Spielberg odhalil Most špionů (zdroj: ČT24)

„James B. Donovan je někdo, kdo je schopen mít odvahu a předvídavost, když jste obklopeni strachem. Někdo, kdo se dokáže zhluboka nadechnout a udělat správnou věc,“ popsala hlavního hrdinu herečka Amy Ryanová. Kromě ní se na Most špionů dostane i Alan Alda nebo Sebastian Koch. 

Most je metaforou, která má sdělit, že je dobré stavět mosty a snažit se porozumět jeden druhému místo budování zdí.
Sebastian Koch

Komplikovaný příběh je inspirován skutečnými událostmi. Při práci na filmu Spielberg čerpal i z vlastních vzpomínek a také ze současnosti, která mu prý někdy události druhé poloviny minulého století vzdáleně připomíná.