Czech Design Week „vobouch“ prvního Českého lva

Kombinací křehkého a fortelného materiálu se vyznačuje tvorba vítězů prvního ročníku Czech Design Week – formace Vobouch. Ocenění pro nejlepšího designéra pražské přehlídky nezávislého českého designu navrhl Petr Novague. Sošce dal podobu filmového Českého lva.

Vobouch tvoří Markéta Kalivodová a Richard Švejda. Oba jsou absolventy Západočeské univerzity, kde se věnovali sochařství a keramice. Na Czech Design Weeku se prezentují sérií Beton, která je vytvořena kombinací porcelánu s betonovým blokem.

Vítěze vybrala kurátorská porota z šedesáti vystavujících designérů. Jeden z organizátorů přehlídky Lukáš Pipek prozradil, že několik děl designérské dvojice bylo na přehlídce zakoupeno do sbírky Uměleckoprůmyslového muzea.

Cena pro vítěze je dílem českého designéra Petra Novaguea. „Takhle by měla vypadat soška Českého lva,“ je přesvědčený umělec, který se právě podobou filmového ocenění inspiroval. Jeho „lev“ je ale vytvořen 3D tiskem. 

Cena Czech Design Week před vítěznými díly dua Vobouch
Zdroj: Czech Design Week

Vítězné práce dvojice Vobouch i designérskou cenu si zájemci mohou prohlédnout v Domě U Minuty na Staroměstském náměstí do konce Czech Design Weeku, tedy do 15. listopadu.