Rekonstrukce Rodinova muzea zasáhla sochaře přímo do srdce

Přesně před 175 lety se narodil jeden z největších sochařů předminulého století Auguste Rodin, ve výroční den jeho narození, 12. listopadu, se otevřelo i muzeum v Paříži nesoucí jeho jméno. Tři roky bylo zavřené kvůli nákladné rekonstrukci za více než 400 milionů korun.

Nejslavnější Rodinova socha Myslitel zdobí už od roku 1922 zahradu u muzea. V elegantním rokokovém hotelu Biron sochař strávil posledních devět let života. Měl tu ateliér i byt a za nájem platil svými díly. Prodejem kopie jednoho z nich získalo vedení muzea i část peněz na opravu budovy.

„Renovační práce stály kolem 16 milionů eur, téměř polovinu zaplatil francouzský stát. Další peníze jsme přidali z vlastních zdrojů, prodali jsme také kopii jedné Rodinovy bronzové sochy, ke které máme umělecká práva,“ upřesnila ředitelka muzea Catherina Chevillotová.

Auguste Rodin své celoživotní dílo věnoval Francii - pod jednou podmínkou, že hotel se promění v jeho muzeum. Tak se i stalo, v roce 1919, dva roky po jeho smrti. A kurátoři mají dodnes z čeho vybírat, Rodin po sobě zanechal několik tisíc soch, plastik a kreseb.

„Rozmístění v muzeu teď umožňuje přistoupit k soše a ponořit se do srdce Rodinova vesmíru,“ popsala ředitelka poeticky změnu, kterou rekonstrukce návštěvníkům přinesla.

Rodin byl nejen tvůrcem, ale i sběratelem umění. Vystaveno je také přes padesát obrazů a kreseb jeho současníků, jako byl Vincent van Gogh nebo Edvard Munch. Návštěvnost Rodinova muzea se před opravou pohybovala kolem 700 set tisíc vstupů ročně, po znovuotevření se očekává ještě mnohem vyšší.

Rodinovo muzeum otevírá po rekonstrukci (zdroj: ČT24)