Sami, i když spolu? V Národním hledají blízkost bez přiblížení

Tři životní situace svedly šest lidí v jednu noc na Novou scénu pražského Národního divadla. Ve hře Spolu/sami vypráví v české příběhy o setkávání a samotě.

Bezdomovec miluje nemocnou pouliční muzikantku, dva gayové k sobě hledají cestu a Ukrajinka si domů pozve náhodného muže, který omylem zazvoní u jejích dveří. Tři základní příběhy spojuje stejné téma - žijeme ve velkých městech, potkáváme stovky lidí, ale zůstáváme sami. 

„Souvisí s dnešní dobou, kdy má člověk pocit, že je s někým nejlepší kamarád, a přitom jsou kamarádi jen na Facebooku. Jsou to takové nafouknuté bubliny,“ vysvětlil umělecký šéf činohry ND a režisér inscenace Daniel Špinar.

Drobné epizody z běžného života jsou svědectvím o hledání blízkosti toho druhého a zároveň neschopnosti se k sobě přiblížit. „Když se setkají dva lidé, jde o to, jak jsou schopni tu situaci prožívat. Jestli spolu nebo spíš každý sám za sebe ve svých světech, z kterých přicházejí,“ doplnila herečka Tereza Vilišová. 

Spolu/Sami v Národním divadle (zdroj: ČT24)

Na pódiu se potkává s Davidem Matáskem, Filipem Rajmontem, Martinem Pechlátem, Igorem Orozovičem a Kateřinou Holánovou. 

Na hru německé dramatičky Anji Hillingové, která za ni získala několik cen, se diváci mohli spolu i sami vypravit poprvé 12. listopadu.