Květa Pacovská buduje v tomhle světě radost

Z její práce čiší hravost a optimismus. Květa Pacovská vytváří vizuální poezii z jednoduchých grafických znaků a barevných ploch, kterým dominuje radostná červená. Proslavila se hlavně svými autorskými knihami. V zahraničí je patrně známější než doma, domácí publikum se s jejím dílem může seznámit v Galerii hlavního města Prahy.

Výstava Maximum Contrast poprvé představuje českému publiku celou šíři tvorby Květy Pacovské: trojrozměrné obrazy, kovové a papírové sochařské objekty, kresby, volnou i užitou grafiku, ilustrace i autorské knihy, které jsou zastoupeny v řadě světových galerií. Dominantním prvkem jejího výtvarného myšlení byl vždy jednoduchý grafický znak.

Nejlepší je papír

„Úplně v jádru jsem skeptik, proto si myslím, že potřebuju budovat v tomhle světě radost. Proto vytvářím něco, co by mělo obohatit všechny okolo,“ říká sedmaosmdesátiletá umělkyně. „Není to záměr, ale spíše taková reakce na život, protože je okolo nás tolik smutného, že potom nás těší, že můžeme dělat něco hezkého.“

Výstava Maximum Contrast Květy Pacovské (zdroj: ČT24)

Květa Pacovská miluje různé barvy, materiály a jejich kombinace. „Každý materiál je krásný, ale pro mě je jednička papír jakéhokoli druhu, protože se dá překládat, skládat, mačkat, vyrovnávat, šustit s ním, všecko se s ním dá dělat,“ říká Květa Pacovská.

V Čechách Pacovská vystavuje pouze výjimečně. V Praze představila svou volnou tvorbu například v roce 2012 návštěvníkům Museum Kampa v areálu bývalých Sovových mlýnů.

Součástí mezinárodní scény

"U nás je Pacovská respektována v odborných kruzích. Široká veřejnost ji však víceméně vnímá jako autorku sofistikovaných knih pro děti,“ uvedla ředitelka GHMP a kurátorka výstavy Magdalena Juříková. „Naším cílem je upozornit na skutečný rozsah její práce, jež se zejména od devadesátých let stala nedílnou součástí mezinárodní scény.“ 

Květa Pacovská se narodila v roce 1928. Absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou u profesora Emila Filly. Zabývá se grafikou, malbou, konceptuálním uměním a knihou. Od roku 1961 uspořádala několik desítek samostatných výstav doma i v zahraničí.

Působila jako vedoucí ateliéru Vizuální komunikace na Hochschule der Künste v Berlíně nebo jako hostující profesorka na Kingston University ve Velké Británii, kde jí byl udělen čestný doktorát v oblasti designu. Výstava Maximum Contrast potrvá do konce března příštího roku.