Hrůša převzal cenu, ke které "dochází maximálně jednou za 10 let"

Za skvělou práci na interpretacích děl Leoše Janáčka obdržel dirigent Jakub Hrůša 7. listopadu mimořádné uznání. Stal se prvním držitelem Ceny Sira Charlese Mackerrase, která se udílí mladým dirigentům do čtyřiceti let. Převzal ji v Janáčkově divadle v Brně.

Britský dirigent a skladatel Charles Mackerras (1925–2010) celý život propagoval na světových pódiích tvorbu Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů či Leoše Janáčka. Nadaci pojmenované po posledním z komponistů odkázal výnosy z užití svých audio a video nahrávek českých skladatelů.

Jednou za deset let

Správní rada se rozhodla peníze využít na založení ceny určené mladým dirigentům do čtyřiceti let, spojené s odměnou 80 tisíc korun. Udělována bude Mackerrasova cena vždy v roce končícím číslem pět, tedy s desetiletou periodicitou.

Jakub Hrůša o ocenění (zdroj: ČT24)

Jako první laureát byl vybrán Jakub Hrůša. Čtyřiatřicetiletý dirigent se od sezony 2016/17 stane šéfdirigentem a hudebním ředitelem Bavorské státní filharmonie. V současnosti je stálým hostujícím dirigentem České filharmonie a hlavním hostujícím dirigentem Tokijského metropolitního symfonického orchestru. Mezi jeho nejnovější úspěchy patří debuty s Losangeleskou filharmonií a s Vídeňskými symfoniky. Ve Vídni aktuálně připravuje nastudování Janáčkovy Věci Makropulos.