Vévodkyně Vladimír Javorský hostí v Redutě diváky

Na opulentní hostinu a nevšední zážitek zve do Reduty brněnské Národní divadlo. Do jevištní podoby převedlo sedmisetstránkový román Ladislava Fukse Vévodkyně a kuchařka. V představení, spojeném se zážitkovou gastronomií, je hlavním chodem Vladimír Javorský.

V Mozartově sále zasednou diváci k čtyřchodovému degustačnímu menu. Stanou se tak přímými účastníky inscenace na motivy Fuchsova románu. Rozsáhlé prozaické dílo, odehrávající se na konci 19. století, je metaforou pomíjivosti a smrti. „Pojednává o věcech, které jsou platné nadčasově, a také o tématu konce epochy,“ doplnil hostující Vladimír Javorský, který ztvárnil vídeňskou šlechtičnu.

Vévodkyně a kuchařka v Brně (zdroj: ČT24)

S přibývajícím večerem atmosféra těžkne, když vévodkyně rozpoznává stále větší rozpor mezi tím, co existuje jen zdánlivě, a tím, co je skutečné. „Román není lineárním rozvíjením příběhu, je spíš sítí znaků a metafor, které krouží okolo ústředního tématu,“ připomněl dramaturg Martin Kubran.  

V roli komorné Justiny sekunduje Javorskému Eva Novotná, obsluhující personál zastoupili studenti divadelní fakulty JAMU. 

Vévodkyně a kuchařka / Eva Novotná, Vladimír Javorský
Zdroj: Národní divadlo Brno

Netradiční představení v režii Kamily Polívkové mělo v Brně premiéru 5. listopadu. Reprízy jsou až do konce ledna téměř vyprodané.