Hans Zimmer v Česku zahraje s Rain Manem i Lvím králem

V Praze příští rok vystoupí Hans Zimmer (zdroj: ČT24)

Do Prahy se chystá jeden z nejvýznamnějších současných skladatelů filmové hudby Hans Zimmer. Se symfonickým orchestrem připomene na jaře příštího roku proslulé melodie ze snímků Rain Man, Piráti z Karibiku či Lví král. Skladatel přiznal, že se v tvorbě silně inspiruje i českou klasickou hudbou.

Vstup do Hollywoodu zajistil německému komponistovi Rain Man. Příběh s autistickým Dustinem Hoffmanem byl jeho první velkou zakázkou, v roce 1989 mu vynesl nominaci na Oscara a také práci na dalších filmových trhácích.

Zimmerova hudba podbarvila Piráty z Karibiku, Tenkou červenou linii, Šifru mistra Leonarda, Temného rytíře a desítky dalších. Oscara z devíti nominací získal ale jen jednou – za animovaného Lvího krále. 

Přiznávám se, že jsem ukradl mnohem víc z české hudby než z jakékoliv jiné. První deska, kterou jsem v životě vlastnil, byla Má vlast.
Hans Zimmer

Se svým dílem Zimmer poprvé vyráží na turné, dosud se toho prý neodvážil. „Mám strach vystoupit na pódium, takže jsem se koncertování velmi bránil,“ tvrdí. Není to ale tak docela pravda. Ještě před svou filmovou kariérou vystupoval třeba s kapelou The Buggles, v níž se podílel i na hitu Video Killed The Radio Star. „Ano, to si pamatuji. Byl to ale pro mě každý večer čistý teror,“ říká ovšem.

7. května v pražské O2 areně se představí jako hráč na několik nástrojů a dirigent padesátičlenného hudebního tělesa.  Připojí se k němu i Český národní symfonický orchestr. Lístky na českou zastávku turné, které začne v dubnu v Londýně a skončí v květnu v Sofii, budou v prodeji od 11. listopadu.