Škvoreckého ceně zachutnalo Hřbitovní kvítí na smetaně

Vladimír Poštulka je mimo jiné autorem textu Sladkého mámení pro Helenu Vondráčkovou nebo hitu Pavla Bobka Veď mě dál, cesto má, porotci Ceny Josefa Škvoreckého jej ale ocenili jako literáta. Vítězství v devátém ročníku si zasloužil románem Hřbitovní kvítí na smetaně.

"Jsem rád, že Cenu Josefa Škvoreckého získal román, román o životě, soukromí a vzájemných vztazích. Je radost ho číst," uvedl Václav Krištof, tajemník poroty a zároveň předseda Společnosti Josefa Škvoreckého, která ocenění pro nelepší české prozaiky od roku 2006 uděluje.

Hřbitovní kvítí na smetaně
Zdroj: Dokořán

Hrdinou vítězného románu je kuchař a posléze textař Evžen. Kniha vypráví o jeho dětství a dospívání v hornické Ostravě 50. let přes bohémský život v Praze až po emigraci ve Francii a Švýcarsku. Poštulka se také v díle zajímá o osudy řady světových i českých spisovatelů. Knihu doplňuje o erotický život autorů a popis, jak moc se toto téma odráží v jejích dílech. Nechybí ani vzpomínky autora na jeho vlastní život, včetně kulinářských zážitků.

Poštulkovi je kuchyně blízká. Kulinářské publicistice se věnuje od začátku devadesátých let. Původně ale absolvoval FAMU, obor scenáristika a dramaturgie. V roce 1968 začal psát texty k písničkám, především pro divadlo Apollo a brněnské nebo ostravské zpěváky, později pro zpěváky divadla Semafor.

Jako spisovatel debutoval v roce 1979 novelou Nemluvme o tom. V roce 2004 vydal román Půdorys harému, v roce 2007 následovaly Dějiny pornografie v datech, o rok později román Blues pro Stalina.

Působil také v týdeníku Story, který založil společně s Halinou Pawlowskou; s Magdalenou Dietlovou stál u zrodu měsíčníku Xantypa.

Hřbitovní kvítí na smetaně
Zdroj: Dokořán

Ve finálovém výběru Poštulkův román soutěžil s šesti tituly, například s debutem Matěje Hořavy Pálenka - prózy z Banátu či s Beatnickou femme fatale, netradiční biografií básnířky Vladimíry Čerepkové od Alice Horáčkové. Obě byly nominované na ceny Magnesia Litera, Pálenka se stala objevem roku 2014.

Loni Cenu Josefa Škvoreckého získal Martin Reiner za biografický román o Ivanu Blatném. Předchozími laureáty byli: Jakuba Katalpa (Němci), Kateřina Tučková (Žítkovské bohyně), Martin Ryšavý (Vrač), Emil Hakl (Pravidla směšného chování), Tomáš Zmeškal (Milostný dopis klínovým písmem), Petra Hůlová (Stanice Tajga) a Jan Novák (Děda).