Gauneři, Žebrácká opera a jiní „rozvraceči státu“ v jedné knize

Vzpomínky na Žebráckou operu (zdroj: ČT24)

V pražských Horních Počernicích se před čtyřiceti lety poprvé (a naposledy) odehrála Žebrácká opera z pera Václava Havla. Stalo se tak v hospodě U Čelikovských. Režisér Andrej Krob se teď k představení vrací. Prostřednictvím nakladatelství Knihovny Václava Havla vydává sborník Gauneři z Horních Počernic, který je plný vzpomínek, dopisů, kritik a studií týkajících se právě zmíněné adaptace.

Pamětní deska připomínající premiéru Žebrácké opery
Zdroj: ČTK

Kromě Kroba k publikaci přispěli ještě Jaroslav Vostrý, Anna Freimanová, Sergej Machonin, Luboš Pistorius či samotný bývalý prezident. Gaunery pak doplňují ilustrace a dobové fotografie Bohdana Holomíčka, jenž patřil mezi Havlovy celoživotní přátele.

Bezpečnost státu ohrožena

Víkend poté, co byla Žebrácká opera provedena, se rozjela intenzivní policejní akce. Na několikahodinových výsleších v Bartolomějské ulici skončili nejen tvůrci představení, ale dokonce i samotní diváci. „Odnesl jsem to tak, že mě od jedné lopaty vyhnali k druhé. Mstili se spíš na divácích. Měl jsem s tím problém, protože jsem nikomu nechtěl ublížit,“ vzpomíná režisér.

V síti STB uvízla nejen skupina mladých sedmnácti až pětadvacetiletých delikventů, ale i několik desítek ještě nedávno slavných umělců a významných aktivistů tzv. Pražského jara. Museli se podrobit policejním výslechům a pro většinu z nich tak začala dlouholetá estébácká šikana.
Gauneři z Horních Počernic, Knihovna Václava Havla
Kolektiv autorů

Dobové dokumenty se v nové knize vrací k tomu, jaký úspěch představení mělo, popisují atmosféru v zákulisí, ale i zmíněné následky. Většina z obsažených dopisů vychází otištená vůbec poprvé.

Krob s Havlem se o několik let později setkávali jako sousedé na Hrádečku anebo jako kolegové v Divadle Na Zábradlí. Počernická hospoda, kde k události došlo, už nestojí. Datum představení zůstává věrné první premiéře 1. listopadu.

Andrej Krob o Žebrácké opeře (zdroj: ČT24)