"Méně plotů, více srdce!" Umělecká guerilla kritizuje uprchlické tábory

Guerillový umělecký projekt De-fence kritizuje českou imigrační politiku a podmínky v detenčních centrech pro uprchlíky. Členové skupiny vystřihli kus plotu uprchlického střediska v Drahonicích, ze kterého vytvořili umělecký artefakt ve tvaru srdce.

Umělecký projekt De-fence v pondělí zveřejnil video ze své akce v prostorách detenčního centra pro uprchlíky v Drahonicích. Skupina maskovaných lidí vyřezala otvor ve tvaru srdce do plotu s ostnatým drátem, který odděluje utečence od zbytku světa.

Peníze z prodeje podpoří uprchlíky

Z pletiva vytvořili srdce a symbol lidskosti zarámovali do masivního skla. Peníze z prodeje vzniklého objektu mají podpořit uprchlíky. Vyvolávací cena je deset tisíc euro, tedy zhruba 270 tisíc korun. V manifestu, který česky, anglicky a arabsky zveřejnili na svých webových stránkách, umělci zdůrazňují, že se nesmíří s utrpením nevinných lidi.

Skupina De-fence kritizuje uprchlické tábory (zdroj: ČT24)

„Nehodláme se jen tak smířit s rostoucími zdmi, žiletkovými dráty ani s utrpením nevinných lidí, jež za ně schovávají. Z Drahonic jsme si pro začátek odnesli ostudnou trofej z pletiva a přetvořili ji do podoby uměleckého artefaktu,“ napsala skupina. „Prostředky, které jeho prodejem získáme, věnujeme těm, kteří se s xenofobní imigrační politikou tohoto státu setkávají na vlastní kůži. Méně plotů, více srdce!“

Uskupení De-fence považuje uprchlická zařízení za novodobé koncentrační tábory. „Štve nás, co se tady v posledních měsících děje a jaká hysterie se okolo uprchlíků rozpoutala. Myslíme, že právě touto formou dokážeme dobře upozornit, jak nechutné státní šikaně čelí lidé utíkající před válkou a útlakem,“ vysvětlují dále umělci.

Tábory kritizují i ombudsmanka nebo OSN

Situaci v českých zařízeních pro uprchlíky již dříve kritizovali třeba komisař OSN pro lidská práva nebo ombudsmanka Anna Šabatová. Podle nich česká vláda systematicky porušuje práva migrantů. Naopak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) kritiku odmítají, zařízení jsou prý v pořádku.