Režisér Václav Kadrnka se vydal na křížovou výpravu

Václav Kadrnka se jako filmový režisér uvedl před pěti lety osobními Osmdesáti dopisy z normalizačního Československa. Jeho druhý snímek Křižáček, který začal nyní natáčet, bude středověkou road movie.

Vojtěch Mašek a Jiří Soukup se při psaní scénáře inspirovali epickou básní Jaroslava Vrchlického. Film je záznamem vnitřního boje otce, který se vyrovnává se zmizením syna. Hlavní role se zhostí Karel Roden.

Příběh se odehrává počátkem 13. století a jako pozadí využívá mýtus o dětské křížové výpravě.

„Náš film nemá být svědectvím o středověké době, ale pouze využívá její kulisy. Přestože Vrchlického báseň v sobě nese prvky romantismu, její vyústění a osudy hrdinů se romantismu vymykají. Rádi bychom vytvořili jednolitou krajinu, nesoucí v sobě především vnitřní stav postav. Krajinu, ve které se vysněné a prožívané, imaginární a hmotné, magické a fotogenické spojují v ideální celek,“ uvedl k projektu Kadrnka.

Natáčení filmu Křižáček (vpravo režisér Václav Kadrnka)
Zdroj: Mimesis Film

Na Křižáčkovi spolupracuje s kameramanem Janem Basetem Střítežským, s nímž vytvořil většinu svých oceňovaných krátkých filmů. Snímek v těchto týdnech vzniká v italských regionech Apulie a Kalábrie, natáčení skončí v polovině listopadu na Sardínii. Do kin se Křižáček, v koprodukci České televize, vypraví na podzim roku 2016.