Picassova kabaretní tanečnice se pokusí trhnout aukční rekord

Sotheby's chystá výrazné aukce (zdroj: ČT24)

Slavné newyorské aukční domy se chystají na jednu z největších dražeb letošního roku. Půjde o erotické plátno Pabla Picassa La Gomeusse, u nějž se očekává, že cena portrétu kabaretní umělkyně by mohla přesáhnout 1,4 miliardy korun.

Současný rekord zatím drží Picassovy Alžírské ženy, za něž před půl rokem majitel zaplatil 4,4 miliardy korun. Kromě výše zmíněné erotické malby by rekordy na newyorské dražbě tentokrát padat neměly.

La Gommeuse zhotovil španělský malíř v roce 1901. Teprve až o sto let později se ale při restauraci plátna přišlo na to, že obraz je i na jeho zadní straně. Picasso na ni vytvořil portrét vůbec prvního prodejce svých děl Pereho Maňacha.

Aukční síň Sotheby's se na podzim stává centrem mezinárodního uměleckého světa. „Sběratelé, obchodníci, všichni se setkávají tady a síň se tak stává jedním z nejdůležitějších míst pro získávání umění," říká její místopředseda David Norman. Instituce letos nabízí větší rozmanitost děl než obvykle.

Spolu s Picassem se ve čtvrtek bude dražit třeba obraz z cyklu Lekníny, jehož autorem je Claude Monet, nebo van Goghova Krajina pod bouřlivým nebem.