Vše už tu bylo. Co s tím? Schovánek odpovídá Propagandou

Propaganda v DOXu (zdroj: ČT24)

Česko-kanadský umělec Marek Schovánek v pražském DOXu zahajuje Propagandu. Takový název nese jeho retrospektivní výstava, v níž dává smysl všechno a zároveň nic. Temné krajiny, abstraktní pruhy, písmomalby, portréty či fotografie z reklamních plakátů ale nakonec vyústí v jedno… Výstava potrvá do 11. ledna 2016.

Na první pohled se nezdá, že by Schovánkovo dílo pasovalo dohromady. „Čím rozmanitější se mohou jevit díla prezentovaná na této výstavě, tím širší je záběr sdělení, skrytých odkazů a asociací pro diváka,“ vysvětlují galeristé.

(Ne)možnost přijít s něčím novým

Schovánkova retrospektiva vypovídá o stavu a možnostech umění na počátku 21. století. Klade si otázku, kam je schopen umělec zajít a čeho je sám před sebou schopen. Čelí prý totiž tolika vlivům z kulturní či politické oblasti, že není jisté, jakým způsobem patřičně reagovat.

Výtvarník si však dokázal rovnou odpovědět: „Umělec musí aktivně vystupovat, může svobodně kritizovat či ironicky odkrývat často absurdní kořeny závažných, znepokojivých událostí. Zároveň nikdy nesmí tvořit s pocitem, že se o to pokouší jako první.“ 

Schovánek je přesvědčen, že vlivem závratného vývoje v umění není pro tvůrce téměř možné přijít s čímkoliv novým. Jedině pokud se dokáže odprostit od zajetých klasických stylů, má šanci stvořit něco osobitého a skutečně vlastního.

„Tyto druhy interakcí lze nalézt u všech Schovánkových obrazů bez ohledu na to, jak je člověk poskládá dohromady,“ tvrdí o umělcově tvorbě německý kunsthistorik Ulrich Clewing.