Sledujte: Festival dokumentů Ji.hlava den po dni

Co se dělo na 19. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě? Kdo přijel, co řekl, jaké snímky se promítaly? Přehlídku Ji.hlava (od 27. října do 1. listopadu) očima České televize jste mohli sledovat v textovém přenosu. Leitmotivem letošního programu byla „věčnost“.

Festival byl slavnostně ukončen v sobotu večer. Letos se výrazněji prosadily zahraniční snímky. Cenu za nejlepší český dokument porota neudělila, ačkoliv se o ni ucházelo 16 snímků.

V české sekci byla rozdána jen dvě čestná uznání, a to filmu Tomáše Potočného Ocelové slzy aneb Cesta Vladimíra Stehlíka za Lubomírem Krystlíkem a filmu Češi proti Čechům Tomáše Kratochvíla. Cenu diváků si odnesl Vít Klusák za Matrix AB pojednávající o Andreji Babišovi.

Festival přivítal syrského fotbalového trenéra Usámu Abdala Mohsína, který se do širokého povědomí zapsal jako uprchlík, jemuž při přechodu srbsko-maďarské hranice podrazila nohu televizní reportérka. Vzhledem k tomu, že případ vyvolal velké pohoršení, dostal šanci na nový život ve Španělsku. Do Jihlavy přijel i se svým sedmiletým synem Zaídem, jehož při incidentu nesl v náručí. Na novináře prý nezanevřel, pro uprchlíky jsou podle něj velice důležití.

„Prosím Evropany, aby pomohli syrským uprchlíkům a aby spolupracovali se syrskými organizacemi, protože ta situace je opravdu vážná. Syrské organizace a aktivisté zase na oplátku pomohou Evropě odhalit nebezpečné lidi, kteří sem mohou mířit spolu s uprchlíky,“ vyjádřil naději Mohsín.

Do Ji.hlavy přijel i Usáma Mohsín (zdroj: ČT24)

Polovina jihlavského festivalu patří hlavně zahraniční produkci. Aktuálního tématu se v odpoledních hodinách dotkne sedmadvacetiletý srbský režisér Marko Grba Singh s filmem Abdul a Hamza.

„Pocit vykořeněnosti a životní obavy, které zmítají tisícovkami uprchlíků z Afriky a Blízkého východu migrujících do Evropy, rezonují v minimalisticky laděném dokumentu o dvou mladých somálských imigrantech,“ říkají k filmu pořadatelé.

Estonský režisér Vladimir Loginov zase uvede snímek o tom, jak chodí život v obřím garážovém komplexu uprostřed městského sídliště v Tallinnu. Film Mraveniště reflektuje využívání sedmi stovek garáží, které jejich majitelé využívají k nejrůznějším věcem. Hodinu před půlnocí uctí české publikum tvorbu nizozemského dokumentaristy a filmaře Jorise Ivense – promítne hned tři jeho snímky.

Abdul & Hamza, 2015, Režie: Marko Grba Singh
Zdroj: Festival Ji.hlava

V Jihlavě se už zabydluje bývalá členka ruské punkové skupiny Pussy Riot Marie , která se třetí festivalový den virtuálně setká se zakladatelem portálu WikiLeaks Julianem Assangem. Mezi hlavní události čtvrtka patří světová premiéra Matrix AB, na níž by měl skrze videovzkaz zavítat i sám Andrej Babiš.

Dojde i na další soutěžní český dokument, kterým je historická procházka Jana Gogoly ml. s titulem Exkurze aneb Historie současnosti. A na akci nazvané Festival Hub se sejde 9 zástupců světových filmových festivalů, aby v šesti a půl minutách představili aktivity svého festivalu. K dispozici mají pouze 20 slajdů a každému se mohou věnovat přesně 20 sekund.

Během druhého dne festivalu vzbudil mezi diváky velký ohlas snímek Češi proti Čechům. Tomáš Kratochvíl se v něm zaměřil na xenofobii a soužití většinové společnosti s romskou minoritou - a to v severočeském regionu. Navázal tím na svůj předchozí film s názvem Gadžo.

Kratochvíl: Je to filmová reportáž s prvky osobního deníku (zdroj: ČT24)

Celou přehlídku snímků zahájila v úvodní den festivalu premiéra portrétu fotografa Josefa Koudelky s názvem Koudelka fotografuje Svatou zemi. Čtyřicet let po svých ikonických snímcích z okupace Prahy odjel fotografovat jiné konfliktní území - mezi Palestinou a Izraelem. A k čemu došel ve Svaté zemi? Prozradí sám. 

Josef Koudelka o Svaté zemi (zdroj: ČT24)

Diváci v kinosále narazí i na Kafkova učeného opičáka. Vážně. Festivalovou znělku vytvořil americký režisér Godfrey Reggio, držitel ocenění za přínos světové kinematografii z loňského roku, spolu s průkopníkem českého videoartu Woodym Vasulkou.

V nabídce devatenáctého ročníku je 250 filmů, k nim diskuse s tvůrci a další doprovodný program. Jen Česká televize přiveze 36 původních a koprodukčních filmů. Web ČT24 z rozsáhlé nabídky vybral deset důvodů, proč se na Ji.hlavu vypravit.