Lucerna Music Bar slaví. Mydy Rabycad uspořádali taškařici

Pražský Lucerna Music Bar slaví dvacáté výročí založení a pro své návštěvníky přichystal sérii dvaceti narozeninových koncertů. Na pódiu se od 7. října do 14. prosince vystřídá několik českých a zahraničních interpretů. V úterý 27. října se dveře jednoho z nejoblíbenějších pražských klubů otevřou pro kapelu Mydy Rabycad, která svou tvorbou patří mezi stálice electroswingové hudby.

Mydy Rabycad nejsou na hudebních pódiích žádným nováčkem. Za dobu svého působení absolvovala pražská parta bezmála 40 koncertů nejen v Česku, ale také v Evropě. Hrála například na největším středoevropském festivalu Sziget, Fusion Festivalu v německém Lärzu nebo Maui Waui festivalu v Suffolku. Do většího povědomí českých posluchačů se toto hudební uskupení dostalo na letošním ročníku United Islands. Směsici elektronické hudby, energie a talentu mohli diváci zaznamenat v pořadu Kombo, který Česká televize z festivalu odvysílala.

Na večer v Lucerna Music Baru si Mydy Rabycad pozvali několik DJ hostů a kytaristu Lukáše Chromka. „Milujeme léto a festivaly, stejně tak ale i návraty domů. Naše pražské klubové koncerty mají hodně specifickou, téměř rodinnou atmosféru, zvlášť když jsou v příjemném prostředí, což pro Lucerna Music Bar platí dvojnásobně. Nemůžeme se té taškařice dočkat!“ zve na večer Nèro Scartch, jedna z tvůrčích opor kapely.

Pražský klub čeká po úterním koncertu ještě šestnáct českých či zahraničních interpretů, narozeniny chce oslavit různými žánry. Z domácí scény se návštěvníci můžou těšit na Prago Union, Mig 21, United Flavour, Xaviera Baumaxu nebo Monkey Business. Ze zahraničí zavítají například hiphopoví Taliba Kweliho nebo Dilated Peoples; dorazí i indie-rockové trio The Wombats či zástupkyně indie popu Marina and the Diamonds, jejíž koncert byl v důsledku velkého zájmu přesunut do větších prostor Incheba Arény. 

  • 1909 – v prvním roce provozu Paláce Lucerna byl prostor využíván pro příležitostné divadlo a později jako Kabaret Lucerna. O program se starali Karel Hašler a Jaroslav Kvapil z činohry Národního divadla.
  • 1924 – provoz byl ukončen; Poté zde vzniklo Divadlo Komedie, které ale bylo zničeno požárem.
  • 1927 – na silvestra byl sál znovu otevřen, na počátku provozu zde vystupovali i Voskovec s Werichem, kabaret ale měl spíš funkci tanečního klubu. Provoz pokračoval i za ukupace a po osvobození.
  • 1949 – byl majetek Havlových, kteří Lucernu založili, zkonfiskován.
  • 1989 – v porevolučním období se Lucerna bar změnil na noční podnik bez konkrétního zaměření.
  • 25. 10. 1995 – byl otevřen pod novým vedením a pod zavedeným jménem Lucerna Music Bar. K pravidelnému programu patří hudba osmdesátých a devadesátých let, hlavní náplní klubu jsou koncerty. Vystupovali tu například Living Colour, The Parov Stelar Band, Robben Ford, Mark Lanegan či Earth Wind & Fire.