Indické textilie jsou dobrou látkou pro Viktorii a Alberta

Indický textil na britské výstavě (zdroj: ČT24)

Londýnské Muzeum Viktorie a Alberta skládá poctu indickému textilu - od muzejních exponátů starých stovky let až po ty přibližující současné trendy. Výstava zve na různé podoby látek, do nichž je indická kultura a historie doslova protkaná.

Muzeum především ukazuje, jak velkou roli látka v kultuře Indie hrála a hraje. „Nikde na světě neuvidíte látky všude kolem sebe. Nejen na těle, ale také v interiérech nebo v chrámech. Všechno důležité se nějak pojí s textilem,“ upozornila kurátorka Rosemary Crillová. 

Největším a pro mnohé i nejzajímavějším kouskem je stan z 18. století o rozloze 58 metrů čtverečních. Při svých cestách z něj vládnul sultán Tipu. „Především vnitřní část těchto stanů bývala vždy krásně vyzdobená. Často květinovými vzory, takže vznikal dojem, jako byste byli venku na zahradě,“ popsala kurátorka.  

Nejmenším, zato nejstarším exponátem jsou dva útržky látky, které vyrobili tkalci před dvěma tisíci lety. Na druhé straně muzeum návštěvníkům ukazuje i nejnovější textilie. Indický textilní průmysl dodnes používá tradiční motivy, barvy a techniky. 

Kolovrátek jako symbol

Látka hrála také mimo jiné důležitou roli při formování indické identity a v boji za nezávislost. Domácí tkaní, barvení a šití se stalo symbolem odporu proti koloniální vládě. „Kolovrátek se dokonce dostal na vlajku nezávislé Indie,“ podotkla Crillová.

Na 200 kousků indické textilní historie i současnosti spojuje ruční výroba a úcta k látce jako součásti kultury. V londýnském muzeu zůstanou až do 10. ledna.