Aj Wej-wej chtěl stavět z Lega – firma mu odmítla své kostky prodat

Čínský umělec a disident Aj Wej-wej bude v příštích letech jako hostující profesor vyučovat na berlínské umělecké univerzitě. Otázce lidských práv se věnovat nechce, ale bude se zabývat třeba tématem uprchlictví. Umělec na tiskové konferenci také okomentoval kauzu, která provází vznik jeho posledního díla. Dánská firma Lego mu odmítla prodat své kostky, ze kterých chtěl vytvořit portréty bojovníků za svobodu.

Aj Wej-wej už dříve informoval, že přijal nabídku tříletého působení na berlínské Univerzitě umění (UdK). Svou pedagogickou činnost zahájí počátkem listopadu. Umělcův pobyt v německé metropoli financuje berlínská Einsteinova nadace.

Boj za lidská práva

Do svého kurzu si už vybral 16 studentů. Vyřadil ty žádosti, v nichž uchazeči chtěli odhalit tajemství jeho úspěchu. „Nebudu je vést k tomu, aby byli jako já,“ uvedl Aj Wej-wej, který podle odborníků patří mezi nejvlivnější osobnosti uměleckého světa.

Spolutvůrce známého olympijského stadionu Ptačí hnízdo se chce v Německu věnovat především umění, na boj za lidská práva ale nezapomíná. „Nebudu učit o cenzuře, o politice, o aktivismu ani o boji za lidská práva. Jsem na umělecké škole. Ale samozřejmě všechny tyto principy nosím v sobě,“ prohlásil umělec na tiskové konferenci.

Mezi Berlínem a Čínou hodlá po dobu působení na univerzitě cestovat „pouze v případě, že mě (čínské úřady) pustí dovnitř a zase ven“.

Odmítavé Lego

S cenzurou má podle něj problém i Západ. Naposledy se projevila v přístupu dánské společnosti Lego k jeho novému projektu. Aj Wej-wej chce pomocí kostek v australském Melbourne vytvořit 20 portrétů bojovníků za lidská práva. Dánská společnost, která oblíbenou stavebnici vyrábí, mu však odmítla kostky prodat. Jako důvod uvedla, že nikdy nedodávala hračky nikomu, kdo chtěl jejich pomocí vyjádřit nějaký politický názor.

Aj Wej-wej
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

„Samozřejmě jsem byl značně překvapen, když Lego odmítlo mou objednávku,“ prohlásil Aj Wej-wej. Po výzvě na internetu však nasbíral dost kostek, aby mohl plán uskutečnit. „Internet je v tomto ohledu něco jako moderní kostel. Jdete do kostela a vyjevíte knězi svoje trápení, a všichni z vaší obce se tak mohou podílet na jeho řešení,“ dodal.

Zvěrokruh v Praze

Po australském Melbourne by měl Aj Wej wej vystavovat také v Praze. V únoru příštího roku před Veletržním palácem nainstaluje své dílo Zvěrokruh. Mohutné sousoší vytvořil v roce 2010 podle čínských plastik, které v 18. století navrhli evropští jezuité.

Aj Wej-wej je otevřeným kritikem porušování lidských práv v Číně. Strávil 12 let v USA, ale v roce 1993 se vrátil do Číny. V roce 2011 byl 81 dní ve vězení, nikdy si ale nevyslechl obžalobu, a nebyl tudíž ani odsouzen. Za údajné daňové podvody tehdy dostal i pokutu 15 milionů jüanů (58 milionů korun). Právě v souvislosti se zatčením v roce 2011 mu úřady zabavily pas. Cestovní doklady dostal zpět teprve letos v červenci.