Brno má balet z dovozu. Značka: Made in USA

Tanečním večerem plným kontrastů je nový program baletu Národního divadla Brno. Představení s názvem Made in USA tvoří tři choreografie umělců, jejichž domovem jsou nebo byly Spojené státy. Stylové rozpětí sahá od baletní neoklasiky až k současnému pohybově vizuálnímu divadlu.

Program Made in USA zahajuje slavné dílo Serenade od George Balanchina, otce baletní neoklasiky. „Balanchine zcela změnil tvář baletu. Všichni dnešní velikánové se odvolávají k Balanchinovi a nechávají se jím ovlivnit. Jeho choreografie se vyznačují elegancí a čistotou technickou i stylovou,“ řekl dramaturg Karel Littera.

Národní divadlo Brno bude mít některou z Balanchinových choreografií na repertoáru vůbec poprvé. Američtí diváci ji přitom viděli už v roce 1934. „Když je na pódiu muž a žena, je to příběh. Když tam jsou dvě ženy a muž, je to kapitola. A tři ženy, to je román,“ vysvětlila choreografka Patricia Barkerová.

Bez komentáře: Balet Made in USA (zdroj: ČT24)

Serenáda je celá v modrém, George Balanchine ji totiž zkoušel v letním New Yorku pod širým nebem. „Bylo to pod krásnou modrou oblohou. Myslím, že i proto je tam takové světlo. Při ranní zkoušce po nebi pluje mrak a světlo ztlumí, a to se zase odpoledne rozzáří,“ popsala Barkerová.

Pohovka jako svědek plynutí času

Zatímco Balanchin tvořil v první polovině minulého století, autorem druhé části večera je současný tvůrce Olivier Wevers. Jediným kusem nábytku na scéně je pohovka, která doslova i obrazně nese tíhu lidských vztahů. I proto se dílo jmenuje anglicky „Sofa“.

„Je to kus nábytku, který má většina lidí doma, je velmi těžký. Napadlo mě, že je vlastně svědkem našeho života,“ řekl Wevers. Pohovka se tak v choreografii na hudbu Wolfganga Amadea Mozarta stává de facto jedenáctým tanečníkem.

Třetí choreografií je vizuálně taneční dílo Lunar Sea - Noir Blanc. Její tvůrce Moses Pendleton při ní pracoval s prvky černého divadla. Tanečníci se na zcela ztemnělém jevišti pohybují v černobílých kontrastních trikotech pokrývajících celé tělo. Dílo se snaží popřít gravitaci a ukázat, jak vypadá tanec na měsíci. „Je to těžké a bolí to. Na jevišti to vypadá jednoduše a krásně, ale tanečníci tvrdě pracují,“ ujistila choreografka Cassandra Taylorová.

Večer s nálepkou Made in USA uvede baletní soubor v premiéře ve čtvrtek 29. října v Janáčkově divadle.