Recenze: Stážista Robert De Niro odvádí dobrou práci

Sedmdesátiletý senior za vodou Ben Whittaker nechce jen hnípat v důchodu, rád by se dostal „back in the game“. Najde si proto práci v mladém kolektivu jako Stážista. Americký snímek s Robertem De Nirem a Anne Hathawayovou v hlavních rolí je příjemnou mezigenerační komedií. V českých kinech pracuje Stážista od 22. října.

Bývalému šéfovi tiskárny telefonních seznamů Benovi (brilantní Robert de Niro) se stýská po práci v týmu, umí řešit problémy, je ochotný se učit a hlavně je mu víc než pětašedesát. Splňuje tak podmínky uvedené v náborovém letáku, jenž zrovna hledá seniorské stážisty pro super úspěšně rozjetý módní web, který založila a řídí dynamická Jules Ostinová (skvěle De Nira doplňující, byť zpočátku ignorující, Anne Hathawayová).

Ben je přijat, navzdory tomu, že nezodpověděl otázku „Kde se vidíte za deset let?“, a v elegantním oldschoolovém úřednickém kvádru, se zachovalým atašé kufříkem z roku 1973 a odhodláním ukázat, že na to ještě má, nastoupil mezi kluky a holky v džínách, jejichž základní životní zkušeností je surfování na webových stránkách a život na sociálních sítích. Jenomže Ben přináší do firmy jiný typ zkušenosti, která tu chybí. Zkušenosti, jež léty nezestárla, ale dozrála.

Stážista je filmařsky zkušený

Z téhle didaktické zápletky se evidentně dá vyždímat něco sentimentu, proklamativních tezí o budování generačních mostů, pár očekávaných gagů a něco situační a konverzační komiky. Nic, po čem by teenagerům zaskočil popcorn a důchodci přestali klimbat a začali si na plné pecky užívat. Nic, co by bylo škoda v kině minout.

Stážista / Christina Schererová, Robert De Niro, Anne Hathawayová
Zdroj: Freeman Ent.

Jenomže to by pod scénářem a režií nesměla být podepsána zkušená Nancy Meyersová (Po čem ženy touží), která tyhle zábavné vztahovky umí a nešetří přitom na castingu. Poté, co dala dohromady Jacka Nicholsona a Diane Keatonovou (Lepší pozdě nežli později) teď sestavila další hvězdný tandem, Robert De Niro – Anna Hathawayová, jenž sice nesměřuje do společné postele, ale kterému to úžasně klape, i když k sobě musí nejdříve nalézt cestu. A na hledání těchto cest je Mayerová machr.

Stážista, plynoucí možná až příliš klidně, to je především inteligentní scénář, empatická režie a skvělé herecké výkony, hlavně velké sólo Roberta De Nira, jehož všichni milují a který vytáhl k sympatickému výkonu i Anne Hathawayovou. Ale také je to poměrně hodně dějových linek, které se pak blbě uzavírají, což se ve chvíli, kdy máte pocit, že film je už za vodou, promítne do závěru. Celkově je to ale příjemné, zábavně mainstreamové, mírně úsměvné, jen lehce romantické, lehkou rukou natočené a zkušeně odvyprávěné, což je v případě Nancy Mayersové již standard.

Tohle není film velkých slov a gest, jen říká, že je dobré mít někoho, kdo je blízko, když vám je těžko, že někdy stačí jen ve správné situaci zastrčit košili do kalhot a uvědomit si, že stará škola může být pořád dobrá a užitečná.