Česká akademie věd měla Smysl pro umění

Výstava Smysl pro umění představuje výtvarné umělce, literáty a hudebníky, které podporovala Česká akademie věd. Expozice v pražském Salmovském paláci zároveň nabízí bohatý průřez tvorbou klasiků české kultury. Mezi vystavenými díly jsou práce Vojtěcha Hynaise, Františka Kupky nebo Josefa Lady.

Akademie kromě výzkumné činnosti sdružovala od svého založení v roce 1890 až do roku 1952 také umělce. Každoroční prémií oceňovala nejvýznamnější umělecké výkony tehdejší doby. Mezi ověnčené výtvarníky a architekty patřili například Vojtěch Hynais, Mikoláš Aleš, Josef Václav Myslbek, František Kupka, Vojtěch Preissig, Josef Lada, Kamil Hilbert, Josef Havlíček, Karel Honzík nebo Josef Gočár.

„Podpora současného umění se dnes odehrává spíše formou cen a stipendií pro mladé umělce. Ceny udělované v letech 1891 až 1951 Českou akademií věd a umění znamenaly něco jiného. Přicházely jako vyjádření společenského uznání umělcům známým a zavedeným, zpočátku za dílo vzniklé v posledním roce, později stále častěji jako uznání za celoživotní dílo,“ uvedla autorka výstavy Taťána Petrasová.

Česká akademie věd měla Smysl pro umění (zdroj: ČT24)

Expozice připomíná také oceněná díla hudební a literární, například nahrávky vítězných skladeb Antonína Dvořáka, Josefa Bohuslava Foerstera a Leoše Janáčka. Návštěvníci si mohou poslechnout i záznamy hlasů Jiřího Karáska ze Lvovic, Růženy Jesenské nebo Viktora Dyka, pořízené akademií v roce 1929, nebo zhlédnout unikátní filmové záběry.

Výstava Smysl pro umění potrvá do desátého ledna příštího roku. Připravila ji Národní galerie v Praze ve spolupráci s Akademií věd ČR.