Deset vysokých uměleckých škol sídlí na jedné adrese

Pozvánka na výstavu POKOJE (zdroj: ČT24)

Nevyužitý dům v pražské Cihelné ulici na Malé Straně zaplnila přehlídka mladého umění. Studenti z deseti českých vysokých uměleckých škol proměnili čtyřicet prázdných místností zcela podle svých představ. Vznikla tak jedinečná výstava POKOJE.

Již čtvrtá přehlídka studentského umění se otevírá v pátek 23. října večer a potrvá deset dnů, tedy do neděle prvního listopadu. Výstava POKOJE se rozprostírá ve třech patrech, jedno slouží jako kavárna, bar a taneční sál, zbytek je obsazen studenty a jejich instalacemi.

Pokoje vyzdobili studenti z deseti českých vysokých škol z Prahy, Brna, Ostravy, Plzně, Liberce, Ústí nad Labem a Zlína. Dohromady to dává zástupce asi padesáti ateliérů. Studenti opět dostali volnou ruku v tom, jak svěřený pokoj předělají. Loni site specific přehlídka mladého umění přilákala zhruba pět tisíc návštěvníků.

„Před několika lety jsme s přáteli založili kulturní centrum, které se nachází na dvoře tohoto domu. A přišli jsme s nápadem dům nějak využít, protože je dlouhodobě nevyužívaný. Tak vznikly Pokoje,“ říká spoluorganizátor akce Jan Faltys. Kulturní centrum Containall, které výstavu pořádá, se snaží o propojení umění, veřejnosti a občanské společnosti.