Hořká satira Španěla Mendozy Garrigy mu vynesla Kafkovu cenu

Cenu Franze Kafky dostal Španěl (zdroj: ČT24)

Španělský spisovatel Eduardo Mendoza Garriga na Staroměstské radnici v Praze obdržel Cenu Franze Kafky. Mendoza je podle vyjádření poroty pro své mistrné vypravěčské umění, lidský pohled na zobrazované události a břitký smysl pro humor jedním z mistrů současné španělské literatury.

Beletrie je v každém případě hra. A tak k ní také přistupuji.
Eduardo Mendoza Garriga
Spisovatel

„Na jménu toho satirického a u nás bohužel ještě ne zcela objeveného autora se mezinárodní porota shodla ve druhém kole hlasování,“ uvedla ředitelka Společnosti Franze Kafky Markéta Mališová. Dodala, že Mendozovo jméno se v návrzích objevilo už v několika předchozích ročnících.

Hádej, kdo jsem?

Spisovatel se do literární soutěže z legrace přihlásil pod smyšleným jménem. Jeho svérázný jazyk byl ale odhalen. „Chtěl jsem získat peníze, takoví už jsou spisovatelé,“ konstatoval. Jeho žert byl nakonec korunován úspěchem a za román Kočičí hádka zasazený do doby španělské občanské války a spjatý s galerií El Prado získal roku 2010 cenu Planeta.

Autor úspěšných detektivních románů, mistr parodie, humorista, ale také vážný
politický komentátor a odpůrce katalánského separatismu své dílo představil českému publiku na literárním večeru v Institutu Cervantes. V českém překladu je k dispozici Mendozův debut Pravda o případu Savolta a také satirická novela Podivuhodná cesta Pomponia Flata.

Mendoza je 15. laureátem Ceny Franze Kafky, první mezinárodní literární ceny v Česku. Spolu s bronzovou soškou od sochaře Jaroslava Róny dostal dvaasedmdesátiletý autor finanční odměnu 10 tisíc dolarů.