Jošt Moravský zblízka a důvěrně. Brněnská socha se občanů dotýká

Jošt Moravský na brněnském náměstí (zdroj: ČT24)

Trojice soch na Moravském náměstí v Brně bude už zanedlouho oficiálně kompletní. Jaroslav Róna totiž vybudoval obří skulpturu markraběte Jošta na koni. Synovec Karla IV. čeká už jen na to, až ho jeřáb vysadí na koně. Umělecké dílo stálo téměř sedm milionů. Je unikátní v tom, že nemá podstavec a lidé se budou moci proplétat přímo mezi koňskýma nohama.

Jošt Moravský na na miniatuře z Gelnhausenova kodexu
Zdroj: Wikipedie

Sochař Róna dostal zadání v prostém znění: Jošt Moravský. Pojetí si určil sám, obličeji Lucemburka se však záměrně vyhnul. Na tvorbu spotřeboval asi 500 kilogramů železa, devět tun hlíny a sedm tun bronzu.

Joštova hlava se tyčí do výšky osmi metrů, což je o necelý metr níž než podobenka Jana Žižky na pražském Vítkově. Ten je ale na druhé straně z plechu a na podstavci. Umělec vyhrál soutěž  se svým návrhem právě proto, že sochu s nezvykle dlouhýma nohama posadil rovnou na zem a obyvatelé Brna se vůbec poprvé budou moci procházet přímo mezi kopyty.

Hlína… sádra… bronz

Práce na moravském markraběti začala před dvěma lety s malým hliněným modelem, který se posléze přetavil do sádrového skutečné velikosti. Kusy sádry se následně rozřezaly a odlily do bronzu. Ve finále došlo ke vztyčení kovové konstrukce sochy. Jošta vevnitř obaluje hlína v tloušťce pěti až šesti centimetrů. Přes tuto vrstvu se položilo přes sto kusů bronzových plátů, které se nakonec svařily dohromady.

Socha se připravovala ve dvou dílech - tělo a jezdec. Hlava a krk koně šly úplně zvlášť, protože se jednalo o nadměrný náklad. Odhalena by v Brně měla být 28. října.

  • Narodil se jako druhé dítě, ale první syn Markétě Opavské a moravskému markraběti Janu Jindřichovi, mladšímu bratru Karla IV. 
  • Byl vychováván jako případný dědic českého trůnu, protože Karel IV. měl tehdy jen dcery. Po smrti svého otce v roce 1375 se Jošt ujal vlády nad markrabstvím.
  • V 80. letech 14. století vypukly na Moravě spory mezi Joštem a jeho mladšími bratry, které vyústily ve vleklou domácí válku. Jošt nakonec obdržel Braniborsko. 
  • Dne 1. října 1410 byl v kostele sv. Bartoloměje ve Frankfurtu nad Mohanem zvolen římským králem. Necelé čtyři měsíce poté náhle v Brně zemřel a okamžitě se objevily spekulace o jeho otrávení. Ani tehdejší přísné vyšetřování, ani novodobý průzkum kosterních pozůstatků však Joštovu násilnou smrt neprokázaly.