Před skleněnou zeleninou dala Stanislav Libenský Award přednost čaji

Stanislav Libenský Award posedmé ocenila nejlepší studentský sklářský design. Vítězem jsou japonské čajové mističky, třetí místo patří taktéž japonskému duhovému drakovi. Držitel druhé ceny donesl z Egypta košík se skleněnou zeleninou. Vyhlášení laureáta je spojeno se zahájením výstavy.

Ocenění, pojmenované po sklářském výtvarníkovi a pedagogovi Stanislavu Libenském, cílí na mladé sklářské umělce. Letos mezinárodní porota vybrala do soutěže díla 40 tvůrců z 23 zemí včetně Česka.

„Práce s tradicí patří vždy mezi ty nejcitlivější. V tomto případě se podařilo zachovat odkaz na tradici a přitom vytvořit něco nového. Technika je perfektní, barvy a jejich vzájemná kombinace jsou neuvěřitelně vznešené,“ napsali porotci o vítězném designu - tradičních mističkách na čaj ze skla od Tami Ishidy z Japonska. Podívejte se i na další oceněné práce:

Vítězné i soutěžní práce jsou vystaveny v pražském ZIBA Muzeu moderního skla. Téměř čtyřicet soutěžních exponátů je k vidění do 3. ledna příštího roku. Prohlédněte si některé z nich:

Stanislav Libenský Award 2015 zná vítěze (zdroj: ČT24)