Laskavé ilustrace Heleny Zmatlíkové zaplnily muzeum

Její veselé a laskavé ilustrace doprovázejí řadu knih a oslovily čtenáře několika generací. Jsou neodmyslitelně spjaty s pohádkami a dětskými knihami z české i světové pokladnice. Helena Zmatlíková patří mezi desítku nejčastěji vydávaných českých ilustrátorů 20. století. Galerie Slováckého muzea její dílo představuje do 3. ledna na velké výstavě.

„Máme tady na čtyři stovky originálů, které Helena Zmatlíková vytvářela pro desítky nakladatelství a vydavatelství. Uvádí se, že ilustrovala kolem 270 knížek, my jich tady máme téměř 250. I tak je to jenom zlomek, protože zmíněná čísla zahrnují jen první vydání,“ řekla kurátorka výstavy Marie Martykánová.

Galerie Slováckého muzea vystavuje i cizojazyčná vydání s ilustracemi Zmatlíkové, jejíž svět okatých dětí byl populární až v dalekém Japonsku.

O výstavě hovoří kurátorka Marie Martykánová (zdroj: ČT24)

Výstava v Uherském Hradišti se koná díky synovi malířky Ivanu Zmatlíkovi, jehož nakladatelství Artur knihy s ilustracemi Zmatlíkové vydává. „Tvorba Heleny Zmatlíkové je osobitá a velice lehce rozpoznatelná. Uměla kreslit radost a potěšení. Citovost je v jejích obrázcích znatelná,“ uvedla Martykánová.

Zná je téměř každý…

Ilustrace Zmatlíkové provázejí děti od prvního leporela, jako je třeba Hrubínův Paleček nebo Vařila myšička kašičku. S jejími obrázky se učí i číst. Slabikář, který vytvořila s básníkem Jiřím Žáčkem, patří mezi nejzdařilejší, stejně jako učebnice Moje první čítanka. Z obrázků Zmatlíkové se na čtenáře několika generací díval kocourek Modroočko a jeho dvojnožec, trpaslík Pitrýsek a nezbedný Pinocchio.

„Mám ráda všechny knížky. Vždy, když je dodělám, tak se mi nezdají, ale časem si na ně zvyknu,“ tvrdila autorka, která tužku a štětec neodložila ani v posledních letech života. Mezi své nejmilejší knížky počítala Putování za švestkovou vůní od Ludvíka Aškenazyho. Ráda ilustrovala Malého prince od Saint-Exupéryho a její ilustrace jsou neodmyslitelně spjaty třeba s knížkou švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu.

Helena Zmatlíková se narodila 19. listopadu 1923 v Praze. V začátcích nabízela po redakcích kreslené vtipy, kreslila do módních žurnálů, navrhovala kabelky, hračky, dělala plakáty, propagaci. Zkoušela keramiku a věnovala se volné a užité grafice. Nakonec zvítězila knižní ilustrace, která se stala její doménou na více než padesát let. Stala se kmenovou ilustrátorkou nakladatelství Albatros a za knížky posbírala řadu významných ocenění. Zemřela 4. dubna 2005.

Helena Zmatlíková
Zdroj: Zuzana Humpálová/ČTK