Národní galerie vybrala pro staré umění nového šéfa

Národní galerie obsadila post ředitele Sbírky starého umění, jehož hledá od března letošního roku. Vybrán byl švýcarský historik umění a kurátor Marius Winzeler. Jeho úkolem bude mimo jiné revitalizace dlouhodobých expozic.

Winzeler do funkce nastoupí k 1. lednu 2016. Do Prahy přechází z Městských muzeí v Žitavě, která vede šest let. 

Studoval historii umění, středověkou archeologii a starší německou literaturu na Univerzitě v Curychu, v roce 2009 dokončil doktorské studium dějin umění na Technické univerzitě v Berlíně. Během dosavadní kariéry působil mimo jiné na hradě Gnandstein, v muzeu kláštera Marienstern či v Městských muzeích v Görlitzu. Působí také jako lektor na Univerzitě aplikovaných věd v Žitavě/Zhořelci. Jeho publikační činnost zahrnuje témata od středověkého umění po současnost.

Národní galerii scházeli celkem tři šéfové sbírek. Ředitel Jiří Fajt v prosinci loňského roku odvolal Víta Vlnase, Šárku Leubnerovou a Helenu Musilovou. O dosavadní vedení tak přišly Sbírky starého umění, umění 19. století a moderního a současného umění. Zůstala ředitelka Sbírky grafiky a kresby Alena Volrábová a šéfka Sbírky Asie a Afriky Markéta Hánová. A posilou galerie se stal na pozici ředitele sbírek a výstav Adam Budak.

Rozhodnuto už bylo, že moderní a současné umění dostane na starost Milena Kalinovská. Zvažuje se personální propojení se Sbírkou umění 19. století.

Úkol č. 1: Schwarzenberský palác

Výběrové řízení na vedení Sbírky starého umění vypsala Národní galerie v březnu letošního roku. Nikdo z přihlášených kandidátů ale nebyl vybrán a výběrová komise doporučila Jiřímu Fajtovi, aby začal vhodné kandidáty hledat aktivně jak doma, tak v zahraničí.

Prvním úkolem Sbírky starého umění za vedení Maria Winzelera bude nová koncepce barokního umění pro Schwarzenberský palác na Hradčanském náměstí. S tím má nastupující šéf už zkušenosti – Národní galerie upozorňuje, že během působení v Žitavských muzeích vytvořil novou koncepci institucí i stálých expozic.